sobota, 12 września 2015

NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki na naleśniki:
  • 300 g mąki,
  • jajko,
  • 250 ml mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • pomidor (najlepiej malinowy),
  • łyżka oleju,
  • sól,
  • 1/2 łyżki majeranku.
Składniki na farsz:
  • 30 dag pieczarek,
  • 30 dag tartego sera żółtego,
  • 10 dag wędliny,
  • duża śmietana (u mnie 12%),
  • rozmaryn,
  • oregano,
  • sól,
  • bazylia,
  • ostra papryka,
  • 2 większe cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej +odrobina wody.
Dodatkowo:
  • kilka listków bazylii.





















Przygotowanie:
  • Pomidora sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu).
  • Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz cebulę w kostce (z dodatkiem przypraw). Śmietanę łączę z 1/2 sera, dodaję do farszu, mieszam. Kiedy ser się rozpuści, zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Naleśniki wypełniam farszem, składam. Przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję pozostałym serem, zapiekam do jego rozpuszczenia się. Gotowe naleśniki posypuję posiekaną bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)