wtorek, 20 października 2015

MAKARON Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • około 350 g ulubionego makaronu
  • 560 g pomidorów krojonych (z puszki),
  • 35 dag pieczarek,
  • cebula,
  • opakowanie mozzarelli,
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony),
  • sól,
  • suszona natka pietruszki,
  • tymianek, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Pieczarki kroję w półplasterki, cebulę siekam. Podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw.
  • Kiedy pieczarki lekko się przyrumienią dodaję pomidory, drobno posiekany czosnek, przyprawy i cukier. Chwilę gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę mozzarellę, zostawiam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Sos podaję z wcześniej przygotowanym makaronem.

2 komentarze:

  1. Same składniki, które lubię, więc muszą tworzyć przepyszną całość.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)