środa, 25 listopada 2015

PIZZA Z ZIEMNIAKAMI, POREM I PIECZARKAMI























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-6


Składniki na ciasto:
  • 17 g świeżych drożdży, 
  • 2/3 szklanki ciepłej wody, 
  • 2 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta), 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki cukru, 
  • łyżka oliwy.
Składniki na farsz:
  • mały por,
  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 40 dag pieczarek,
  • 15 dag szynki,
  • 30 dag sera żółtego,
  • oregano,
  • koncentrat pomidorowy,
  • bazylia,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:
  • Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i ciepłą wodę. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut. 
  • W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto. 
  • Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę. Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki, kilka razy rzucam je na blat. Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. 
  • Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!). 
  • Pieczarki i pora kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu (aż woda wyparuje).
  • Ziemniaki kroję w plastry.
  • Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku. 
  • Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem. 
  • Zaczynam rozkładać składniki: szynka, ziemniaki, podsmażone warzywa i ser. Całość posypuję oregano.
  • Pizzę piekę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)