poniedziałek, 26 stycznia 2015

POLĘDWICZKA POD PIERZYNKĄ ZE SZPINAKU


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2


Składniki:
  • 200 g polędwicy wieprzowej,
  • rozmaryn,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • tymianek,
  • papryka ostra,
  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie),
  • opakowanie mozzarelli,
  • 3 płaskie łyżeczki śmietany,
  • 450 g mrożonego szpinaku. 

Przygotowanie:
  • Przygotowuję marynatę do mięsa: siekam drobno dwa ząbki czosnku, następnie mieszam z oliwą, rozmarynem i pieprzem.
  • Polędwicę kroję pod ukosem na plastry około 1,5 cm. Lekko ugniatam dłonią. Każdy solą z obydwu stron, wkładam do marynaty, odkładam na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Siekam pozostały czosnek.
  • Roztapiam łyżkę masła, wrzucam czosnek, smażę do lekkiego zarumienienia się.
  • Do czosnku wkładam szpinak, duszę z przyprawami (sól, pieprz, szczypta rozmarynu i tymianku oraz ostra papryka), do niemal całkowitego wyparowania wody. Dodaję śmietanę, mieszam.
  • Mozzarellę kroję w drobną kostkę, bazylię rwę na mniejsze kawałki, wrzucam do szpinaku, mieszam. Pozostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się sera.
  • Na drugiej patelni roztapiam łyżkę masła, dolewam oliwę z marynaty, dobrze rozgrzewam. Układam kawałki mięsa. Smażę minutę, przewracam na drugą stronę, smażę kolejną minutę. Czynność jeszcze raz powtarzam.
  • Zdejmuję mięso (wcześniej sprawdźcie, czy jest soczyste i różowe w środku - czas smażenia zależy od grubości), przykrywam warstwą szpinaku.

środa, 21 stycznia 2015

PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWYM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 40 dag mielonego,
  • średnia cebula,
  • 1/2 małej cebuli czerwonej,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka curry, 
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki lubczyku,
  • 3 małe ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 1/2 małej bułki (wcześniej namoczonej i odciśniętej),
  • 2 łyżki masła,
  • około 600 ml bulionu,
  • płaska łyżka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki śmietany.
Przygotowanie:
  • Cebulę białą siekam, pieczarki kroję w ćwiartki. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli. 
  • Mięso mieszam z posiekaną czerwoną cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Dodaję przyprawy: sól, curry, ostra papryka, majeranek i lubczyk. Dokładnie wyrabiam wraz z bułką i bułką tartą. Obsmażam na maśle na złoty kolor. 
  • Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut. 
  • Mąkę dobrze rozrabiam z mlekiem, śmietaną i odrobiną sosu, wlewam do pulpetów i dokładnie mieszam. 
  • Gotuję jeszcze chwilę do momentu zgęstnienia sosu. 
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku.

wtorek, 20 stycznia 2015

GALARETKA Z KURCZAKIEM, JAJKIEM I WARZYWAMI

























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
(+ OKOŁO 2 GODZINY TĘŻENIE GALARETKI)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-12

Składniki:
  • 2 udka,
  • 3 małe marchewki,
  • 4 jajka,
  • 2-3 łyżki groszku,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • 4-5 szklanek wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • średnia cebula,
  • łyżeczka lubczyku,
  • pieprz,
  • sól,
  • kawałek pora,
  • średnia pietruszka,
  • około 5 łyżeczek żelatyny.
Przygotowanie:
  • Gotuję wywar: do garnka wkładam mięso, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę, por oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk). Zalewam wodą, gotuję około 45 minut na wolnym ogniu. 
  • Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem (rosół musi być wyrazisty). 
  • Wyjmuję mięso i warzywa, rosół przecedzam przez sito, rozpuszczam w nim żelatynę. 
  • Mięso obieram. 
  • Marchewkę kroję w kostkę. 
  • Jajka gotuję na twardo, kroję w ćwiartki. 
  • W salaterkach układam składniki: mięso, marchewkę, groszek, jajka. Dodaję posiekaną natkę, następnie zalewam rosołem. 
  • Wkładam do lodówki, aby galaretki stężały.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2

Składniki:
  • 2-3 garście szpinaku,
  • 3-4 pomidory suszone,
  • opakowanie mozzarelli,
  • duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy (najlepiej tej z suszonych pomidorów),
  • szczypta oregano.
Przygotowanie:
  • Szpinak opłukać, przełożyć do miski. 
  • Pomidory pokroić w paski, mozzarellę w kostkę. Dodać do szpinaku. 
  • Całość wymieszać z oliwą, posypać posiekanym czosnkiem i suszonym oregano.

piątek, 16 stycznia 2015

ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10

Składniki:
  • 1 kg mięsa z łopatki,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • lubczyk,
  • majeranek,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40 dag pieczarek,
  • około 800 ml bulionu,
  • 2 małe cebule,
  • 100 g topionego serka kremowego,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżeczki mąki
  • łyżka masła.
Przygotowanie:
  • Mięso kroję w większe kawałki, cebulę siekam. Podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem ostrej papryki, soli, szczypty lubczyku oraz majerankiem. 
  • Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na łyżce masła z dodatkiem soli. 
  • Mięso wraz z pieczarkami przekładam do garnka, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie). 
  • Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu (dokładnie, aby nie było grudek), wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał. 
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku.

wtorek, 13 stycznia 2015

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE I ŻURAWINĄ



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
(+ OKOŁO 12 GODZIN MOCZENIE ŚLEDZI)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 7-10

Składniki:
  • 1/2 kg matiasów,
  • jabłko,
  • czerwona cebula,
  • 5 dag suszonej żurawiny,
  • 380 g śmietany 18%,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Śledzie moczę w zimnej wodzie przez całą noc. 
  • Cebulę kroję w piórka, solę i odstawiam na 15 minut. 
  • Jabłko obieram, ścieram na tarce. 
  • Żurawinę sparzam wrzątkiem, odcedzam. 
  • Śmietanę mieszam z sokiem z cytryny, dodaję żurawinę, cebulę i jabłko. Doprawiam cukrem, solą i pieprzem. 
  • Śledzie kroję na mniejsze kawałki, wkładam do śmietany, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki.

poniedziałek, 12 stycznia 2015

SKRZYDEŁKA Z SOSEM SOJOWYM, MIODEM I CHILI



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-6

Składniki:
  • 12 skrzydełek,
  • 1/5 szklanki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • większa papryczka chili (czerwona),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 płaskie łyżeczki rozmarynu,
  • łyżeczka lubczyku, 
  • czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • 1,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
  • Czosnek oraz papryczkę chili drobno siekam (wraz z nasionami, chyba, że wolicie wersję łagodniejszą). 
  • Przygotowuję marynatę z sosu sojowego, oleju, miodu, przypraw, chili i czosnku. 
  • Wkładam skrzydełka, odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. 
  • Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego wraz z zalewą. 
  • Piekę w 180 stopniach pod przykryciem 50 minut, następnie bez pokrywki około 30 minut (do zarumienienia).

sobota, 10 stycznia 2015

SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I TUŃCZYKIEM





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

Składniki:
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 5 ziemniaków,
  • puszka groszku,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • majonez.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram i kroję w grubszą kostkę. 
  • Tuńczyka i groszek osączam z zalewy. 
  • Szczypiorek siekam. 
  • Wszystkie składniki mieszam ze sobą, dodaję majonez oraz doprawiam solą i pieprzem.

czwartek, 8 stycznia 2015

ROLADKI Z ŁOSOSIA WĘDZONEGO





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

Składniki:
  • 200 g wędzonego łososia,
  • 135 g serka śmietankowego,
  • pęczek koperku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Serek mieszam z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
  • Pastę nakładam na plastry łososia, zwijam w roladkę i kroję na mniejsze kawałki.

wtorek, 6 stycznia 2015

PRZYSTAWKA Z SALAMI, POMIDORÓW I FETY


















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

Składniki:
  • 4 małe pomidory,
  • około 220 g fety,
  • około 350 g salami w kawałku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 płaskie łyżeczki oregano.

Przygotowanie:
  • Salami, pomidora i fetę kroję w grubsze plastry. 
  • Oliwę mieszam z posiekanym czosnkiem i oregano. 
  • Składniki układam w następującej kolejności: salami, pomidor i feta, polewam smakową oliwą.

poniedziałek, 5 stycznia 2015

ZIEMNIACZANE DODATKI DO OBIADU


Zapiekane rozetki:
  • Obierz i ugotuj do miękkości 1 kg ziemniaków. Odcedź i jeszcze ciepłe utrzyj z trzema łyżkami masła oraz odrobiną gęstej kwaśniej śmietany. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciśnij spore rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach do zarumienienia się.
Łódeczki faszerowane serem:
  • Niewielkie ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Wyjmij i lekko przestudź podlewając zimną wodą. Obierz, przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie wydrąż, utrzyj z masłem i startym serem żółtym, dodaj podsmażoną cebulę i pokrojony w kostkę wędzony boczek. Przypraw do smaku. Łódeczki napełnij farszem. Zapiekaj około 10 minut w 200 stopniach.
Kuleczki w posypce paprykowej:
  • Z obranych ziemniaków wytnij okrągłą łyżeczką małe kuleczki. Usmaż je na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Na duży talerz wysyp słodką paprykę w proszku wymieszaną wcześniej z solą i odrobiną cynamonu. Kuleczki obtocz w przyprawach.

sobota, 3 stycznia 2015

PASZTET JAJECZNO-PIECZARKOWY



WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8


Składniki:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo + 2 surowe,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka w proszku,
  • 200 g pieczarek,
  • duża cebula,
  • łyżka masła.
Przygotowanie:
  • Pieczarki obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. 
  • Cebulę siekam, podsmażam wraz z pieczarkami na maśle. 
  • Jajka kroję na mniejsze kawałki, miksuję blenderem. 
  • Dodaję warzywa, surowe jajka, ser żółty, przyprawy i śmietanę, mieszam. Przekładam do formy, pieczę około 35-40 minut w 190 stopniach.

piątek, 2 stycznia 2015

SZYBKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM


















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8


Składniki:
  • 6 ziemniaków,
  • 5 ogórków małosolnych,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka śmietany,
  • łyżeczka musztardy (najlepiej ostrej),
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w większą kostkę.
  • Ogórki kroję w kostkę, osączam na sicie.
  • Koperek i czosnek drobno siekam.
  • Wszystkie składniki łączę z majonezem, śmietaną i musztardą. Doprawiam do smaku.