wtorek, 24 lutego 2015

MAKARON Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4

Składniki:
  • 350 g makaronu penne,
  • większa pierś kurczaka,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • około 1 kg pomidorów,
  • 6 pieczarek,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • odrobina cukru,
  • estragon,
  • majeranek,
  • 2 łyżki świeżych ziół (oregano, bazylia, tymianek) + garść do posypania.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Mięso kroję w mniejszą kostkę, podsmażam na maśle.
  • Dodaję posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki.
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam.
  • Do mięsa dodaję pomidory, przecier oraz posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Gotuję na małym ogniu do momentu odparowania nadmiaru płynu (co jakiś czas mieszam). W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Makaron łączę z sosem, posypuję świeżymi ziołami.

środa, 11 lutego 2015

PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Z PIECZARKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-7

Składniki na placki:
  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 średnie marchewki,
  • pęczek koperku,
  • 4 małe ząbki czosnku,
  • 2 mniejsze cebule,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • sól,
  • mąka, 
  • jajko.
Składniki na sos:
  • duży jogurt naturalny typu greckiego,
  • pęczek koperku,
  • 6 mniejszych ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • 4 łyżeczki majonezu.
Dodatkowo:
  • 1 kg pieczarek,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 łyżki masła,
  • pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram na tarce. Koperek bardzo drobno siekam lub miksuję blenderem. Wszystkie składniki łączę, dodaję jajko i mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości (olej musi być mocno rozgrzany).
  • Jogurt łączę z majonezem, posiekanym czosnkiem i koperkiem oraz przyprawami, odstawiam do lodówki.
  • Pieczarki obieram, kroję na połowę lub w ćwiartki (w zależności od ich wielkości). Podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw.
  • Na placki wykładam podsmażone pieczarki, polewam sosem czosnkowym, posypuję posiekanym szczypiorkiem.

sobota, 7 lutego 2015

SZYBKI MAKARON Z MARCHEWKĄ I CHILI





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

Składniki:
  • Około 300 g makaronu spaghetti,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • mała marchewka,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • większa garść tartej mozzarelli,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 parówka (opcjonalnie),
  • kawałek świeżej papryczki chili,
  • sól,
  • łyżeczka cukru,
  • większa szczypta ziół prowansalskich,
  • 1-2 łyżki masła.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Parówkę, marchewkę, chili, cebulę oraz czosnek drobno kroję. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli i ziół prowansalskich.
  • Dodaję pomidory, chwilę gotuję na większym ogniu. Dodaję cukier i ewentualnie odrobinę soli do smaku.
  • Do sosu wrzucam mozzarellę, gotuję na małym ogniu do rozpuszczenia się. 
  • Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszam, następnie łączę sos z makaronem.

niedziela, 1 lutego 2015

ZIOŁOWE PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 30 dkg mielonego, 
  • pół łyżeczki soli, 
  • szczypta pieprzu, 
  • łyżeczka ostrej papryki, 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki, 
  • łyżeczka majeranku, 
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii, 
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku, 
  • jajko, 
  • łyżka bułki tartej, 
  • mała cebula, 
  • ząbek czosnku; 
  • 2 łyżki masła, 
  • łyżeczka mąki, 
  • pół kostki rosołowej, 
  • pęczek koperku (do sosu), 
  • 5 łyżeczek śmietany.
Przygotowanie:
  • Cebulę drobno siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę. 
  • Mięso dokładnie łączę z przyprawami, ziołami, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą oraz jajkiem. 
  • Z masy formuję małe kuleczki, podsmażam na pozostałym maśle. 
  • Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam szklanką gorącego bulionu. Całość gotuję około 20-25 minut, następnie dodaję drobno posiekany koperek. 
  • Sos zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody, oraz zaprawiam zahartowaną wcześniej śmietaną. 
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku.