poniedziałek, 27 kwietnia 2015

SZYBKI MAKARON Z POMIDORAMI I MASCARPONE






















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 300 g makaronu,
  • 2 średnie pomidory (najlepiej malinowe),
  • mała cebula,
  • 100 g mascarpone,
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • pieprz,
  • sól,
  • oregano,
  • bazylia,
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Pomidory sparzam, obieram ze skóry, drobno siekam wraz z cebulą, podsmażam na maśle.
  • Dodaję mascarpone i przyprawy, chwilę gotuję na małym ogniu, mieszając.
  • Na talerze wykładam makaron, polewam przygotowanym sosem, posypuję szczypiorkiem.

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

JAJKA FASZEROWANE Z PAPRYCZKĄ JALAPENO





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIE: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4

Składniki:
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki papryczki jalapeno ze słoika,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka oliwy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.
Przygotowanie:
  • Jajka gotuję na twardo, przekrawam na pół, wyjmuję żółtka. 
  • Papryczkę odcedzam na sitku, drobno siekam. Dokładnie łączę z rozdrobnionymi żółtkami, zieleniną, oliwą i majonezem. Doprawiam do smaku. 
  • Przygotowaną pastą faszeruję jajka.

czwartek, 16 kwietnia 2015

KOTLETY JAJECZNE Z SOSEM OGÓRKOWYM

















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6 (wyszło 14 kotlecików)

Składniki na kotleciki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo + jedno surowe,
  • 40 dag pieczarek,
  • mała marchewka,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • ostra papryka,
  • 6 łyżek bułki tartej + do panierowania.
Składniki na sos:
  • 4 większe ogórki kiszone,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki),
  • 2 łyżki mascarpone,
  • odrobina mleka,
  • łyżka mąki,
  • pieprz.
Dodatkowo:
  • natka pietruszki.
Przygotowanie:
  • Pieczarki, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle wraz z posiekaną cebulą z dodatkiem soli i papryki ostrej (do momentu wyparowania wody). Jajka również ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z warzywami, natką, bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około 1,5 minuty z każdej strony (do zarumienienia), osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Przygotowuję sos: ogórki i cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle około 5-7 minut z dodatkiem pieprzu. Wlewam bulion, gotuję kolejne 7 minut. Połowę ogórków, odrobinę sosu miksuję blenderem wraz z mascarpone mąką i mlekiem. Dodaję do sosu. Chwilę gotuję, ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Kotlety polewam przygotowanym sosem, obficie posypuję posiekaną natką pietruszki.

środa, 15 kwietnia 2015

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-9 (wyszło 18 bułeczek)


Składniki:
  • Około 4,5 szklanki mąki,
  • 20 g drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka + jedno do posmarowania bułek,
  • 50 g masła,
  • szklanka mleka,
  • szczypta soli;
  • masa serowa: 500-600 g twarogu z wiaderka, 3 łyżki cukru pudru, żółtko, 2 opakowania cukru waniliowego.
Przygotowanie:
  • Drożdże dokładnie łączę z odrobiną cukru i mleka, odstawiam na kilka minut.
  • Mleko lekko podgrzewam, mieszam z masłem, cukrem i solą.
  • Kiedy mleko przestygnie dodaję 2 jajka, następnie mąkę wymieszaną z zaczynem.
  • Wyrabiam ciasto (w razie potrzeby dosypuję mąki - ciasto ma samo odchodzić od ręki). Odstawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
  • W międzyczasie ucieram ser z żółtkiem i dwoma rodzajami cukru.
  • Z ciasta formuję kuleczki, układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywam, odstawiam na 30 minut, aż podwoją swoją objętość.
  • W każdej kulce robię wgłębienie filiżanką, wypełniam serem, smaruję rozmąconym wcześniej jajkiem.
  • Bułeczki piekę około 20 minut w 190-200 stopniach.

wtorek, 14 kwietnia 2015

IMPREZOWE KANAPECZKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM





















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-6

Składniki:
  • 6-7 kromek ciemnego pieczywa,
  • 3 jajka,
  • 2 pęczki szczypiorku (najlepiej cienkiego),
  • opakowanie serka śmietankowego,
  • 100 g łososia wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majonez.



















Przygotowanie:
  • Jajka gotuję na twardo, kroję w plastry. 
  • Szczypiorek drobno siekam. 
  • Kromki chleba przekrawam na pół (po ukosie) smaruję dosyć grubo serkiem, kładę posmarowaną stroną na szczypiorku, lekko dociskam. 
  • Układam kawałki łososia i jajko. 
  • Posypuję solą i pieprzem, dekoruję majonezem i szczypiorkiem.

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CUKINIĄ I CZOSNKIEM


















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2

Składniki:
  • 200 g makaronu (u mnie z dodatkiem pomidorów),
  • 1/2 cukinii,
  • 4 pomidory suszone + 4 łyżki oliwy z pomidorów,
  • duży ząbek czosnku,
  • 3 kawałki papryczki jalapeno ze słoiki (opcjonalnie, można zastąpić przyprawą chili),
  • 15 listków bazylii,
  • sól,
  • szczypta tymianku.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente. 
  • Cukinię myję, kroję w drobną kostkę. 
  • Pomidory i czosnek siekam. 
  • Warzywa podsmażam na dwóch łyżkach oliwy z pomidorów z dodatkiem soli i tymianku. 
  • Makaron łączę z warzywami, posiekaną bazylią oraz pozostałymi dwiema łyżkami oliwy.

niedziela, 12 kwietnia 2015

PIZZA PO GRECKU NA CIEŚCIE FRANCUSKIM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego,
  • 1/2 cukinii,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 4 średnie pieczarki,
  • 8 plastrów salami,
  • 8 plastrów żółtego sera, 
  • 100-130 g fety,
  • 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem),
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól,
  • ketchup,
  • łyżka posiekanej bazylii.




















Przygotowanie:
  • Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje papryki również.
  • Pieczarki obieram kroję w ćwiartki.
  • Warzywa podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, oregano i bazylii.
  • Ciasto smaruję ketchupem, rozkładam na nim 4 plastry sera, następnie salami, fetę pokrojoną w kostkę i podsmażone warzywa. Całość przykrywam pozostałym serem żółtym.
  • Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posypuję świeżą bazylią.

sobota, 11 kwietnia 2015

IZAURA




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 23*28 CM.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • kostka margaryny,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek wody;
  • masa serowa: 60 dag sera białego, 4 jaja, szklanka cukru, 1/2 kostki masła.
Przygotowanie:
  • Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotuję 5 minut (na małym ogniu).
  • Po ostudzeniu dodaję 4 żółtka i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Odlewam pół szklanki, a do reszty dodaję mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlewam do formy.
  • Ser mielę w maszynce (minimum dwukrotnie), łączę z pozostałymi składnikami. Ucieram na gładką masę, wykładam na ciasto.
  • Całość piekę około 60 minut w 200 stopniach.
  • Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostudzenia, następnie polewam pozostałą masą.

piątek, 10 kwietnia 2015

SAŁATKA Z JAJKIEM, FETĄ I SOSEM MUSZTARDOWO-MIODOWYM


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-8


Składniki:
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 100 g fety + 1 łyżka do sosu,
  • 3 większe garście roszponki,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1/4 zielonego ogórka,
  • łyżka posiekanej rzeżuchy,
  • pęczek szczypiorku;
  • 2 łyżki musztardy miodowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
  • Roszponkę opłukać, szczypiorek posiekać.
  • Jajka pokroić w ósemki, rzodkiewkę w plasterki, ogórka w półplasterki, a fetę w kostkę.
  • Przygotować sos: dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, tj. musztardę, majonez, sok z cytryny, miód, oliwę i łyżkę fety.
  • Warzywa, jajka i ser przełożyć do miski, doprawić nieco solą i pieprzem. Polać sosem, posypać zieleniną.

czwartek, 9 kwietnia 2015

SCHAB W GLAZURZE Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH I MIODU




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-8

Składniki:
  • 1-1,2 kg schabu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka octu winnego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 5 listków bazylii (opcjonalnie),
  • 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
  • Umyty schab wkładam do naczynia, dodaję 2 łyżeczki soli, zalewam zimną wodą, odstawiam.
  • W międzyczasie przygotowuję marynatę: w garnku zagotowuję powidła, sos sojowy, ocet winny oraz miód. Minutę gotuję na małym ogniu, mieszając, studzę.
  • Mięso wyjmuję z wody, osuszam ręcznikiem papierowym. Dokładnie smaruję marynatą, układam na nim liście bazylii i czosnek. Odstawiam do lodówki na minimum 12 h.
  • Nadmiar marynaty odlewam do miseczki, schab zawijam w folię aluminiową (wraz z czosnkiem i bazylią). Piekę około 70 minut w temperaturze 190 stopni (w czasie pieczenia podlewam pozostałym sosem). Odkrywam mięso, zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik, zostawiam w nim mięso na 10-15 minut.

wtorek, 7 kwietnia 2015

BOCZEK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM I CZOSNKIEM



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

Składniki:
  • Około 1-1,2 kg boczku surowego,
  • 4 łyżki oleju czosnkowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • łyżeczka pieprzu pomarańczowego,
  • łyżeczka cząbru,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka tymianku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki chili.




















Przygotowanie:
  • Przygotowuję marynatę z oleju, sosu sojowego, 1 ząbku posiekanego czosnku i przypraw.
  • Mięso myję, dokładnie smaruję marynatą. Układam w naczyniu żaroodpornym, a na nim pozostałe ząbki czosnku (w całości). Przykrywam i zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
  • Mięso przekładam do folii aluminiowej (wraz z czosnkiem i marynatą), szczelnie zakrywam. Piekę w temp. 190-200 stopni około godziny. Następnie odkrywam folię i piekę kolejne 10-15 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso na 10 minut (bez uchylania drzwiczek).