czwartek, 16 kwietnia 2015

KOTLETY JAJECZNE Z SOSEM OGÓRKOWYM

















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6 (wyszło 14 kotlecików)

Składniki na kotleciki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo + jedno surowe,
  • 40 dag pieczarek,
  • mała marchewka,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • ostra papryka,
  • 6 łyżek bułki tartej + do panierowania.
Składniki na sos:
  • 4 większe ogórki kiszone,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki),
  • 2 łyżki mascarpone,
  • odrobina mleka,
  • łyżka mąki,
  • pieprz.
Dodatkowo:
  • natka pietruszki.
Przygotowanie:
  • Pieczarki, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle wraz z posiekaną cebulą z dodatkiem soli i papryki ostrej (do momentu wyparowania wody). Jajka również ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z warzywami, natką, bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około 1,5 minuty z każdej strony (do zarumienienia), osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Przygotowuję sos: ogórki i cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle około 5-7 minut z dodatkiem pieprzu. Wlewam bulion, gotuję kolejne 7 minut. Połowę ogórków, odrobinę sosu miksuję blenderem wraz z mascarpone mąką i mlekiem. Dodaję do sosu. Chwilę gotuję, ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Kotlety polewam przygotowanym sosem, obficie posypuję posiekaną natką pietruszki.

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CUKINIĄ I CZOSNKIEM


















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2

Składniki:
  • 200 g makaronu (u mnie z dodatkiem pomidorów),
  • 1/2 cukinii,
  • 4 pomidory suszone + 4 łyżki oliwy z pomidorów,
  • duży ząbek czosnku,
  • 3 kawałki papryczki jalapeno ze słoiki (opcjonalnie, można zastąpić przyprawą chili),
  • 15 listków bazylii,
  • sól,
  • szczypta tymianku.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente. 
  • Cukinię myję, kroję w drobną kostkę. 
  • Pomidory i czosnek siekam. 
  • Warzywa podsmażam na dwóch łyżkach oliwy z pomidorów z dodatkiem soli i tymianku. 
  • Makaron łączę z warzywami, posiekaną bazylią oraz pozostałymi dwiema łyżkami oliwy.

sobota, 11 kwietnia 2015

IZAURA




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 23*28 CM.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • kostka margaryny,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek wody;
  • masa serowa: 60 dag sera białego, 4 jaja, szklanka cukru, 1/2 kostki masła.
Przygotowanie:
  • Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotuję 5 minut (na małym ogniu).
  • Po ostudzeniu dodaję 4 żółtka i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Odlewam pół szklanki, a do reszty dodaję mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlewam do formy.
  • Ser mielę w maszynce (minimum dwukrotnie), łączę z pozostałymi składnikami. Ucieram na gładką masę, wykładam na ciasto.
  • Całość piekę około 60 minut w 200 stopniach.
  • Po upieczeniu odstawiam ciasto do ostudzenia, następnie polewam pozostałą masą.

wtorek, 7 kwietnia 2015

BOCZEK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM I CZOSNKIEM



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8

Składniki:
  • Około 1-1,2 kg boczku surowego,
  • 4 łyżki oleju czosnkowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • łyżeczka pieprzu pomarańczowego,
  • łyżeczka cząbru,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka tymianku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki chili.




















Przygotowanie:
  • Przygotowuję marynatę z oleju, sosu sojowego, 1 ząbku posiekanego czosnku i przypraw.
  • Mięso myję, dokładnie smaruję marynatą. Układam w naczyniu żaroodpornym, a na nim pozostałe ząbki czosnku (w całości). Przykrywam i zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
  • Mięso przekładam do folii aluminiowej (wraz z czosnkiem i marynatą), szczelnie zakrywam. Piekę w temp. 190-200 stopni około godziny. Następnie odkrywam folię i piekę kolejne 10-15 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso na 10 minut (bez uchylania drzwiczek).