piątek, 31 lipca 2015

POLĘDWICZKA Z SOSEM WIŚNIOWYM


WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2


Składniki:
  • 350 g polędwicy wieprzowej,
  • 2 duże garście wydrylowanych wiśni,
  • 2 łyżki masła,
  • 10 listków mięty,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • kawałek suszonej chili peperoncini (mały),
  • 5 łyżek wina półsłodkiego (u mnie Mogen David),
  • 2 łyżeczki cukru (płaskie),
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia.
Przygotowanie:
  • Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli, posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam.
  • Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty z każdej strony.
  • Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem.
  • Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami.

sobota, 25 lipca 2015

KURCZAK W SOSIE KREMOWYM Z BRZOSKWINIĄ



WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • Około 65 dag piersi z kurczaka,
  • 3/4 puszki brzoskwiń + 1/2 zalewy,
  • średni por,
  • 2 suszone papryczki chili peperoncini,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • curry,
  • sól,
  • szczypta tymianku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeża kolendra (można zastąpić natką pietruszki).



























Przygotowanie:
  • Piersi kurczaka kroję w kostkę.
  • Masło roztapiam na patelni, dodaję mięso i przyprawy: chili suszone, curry, paprykę słodką  ostrą, tymianek, sól. Mieszam, smażę, aż kurczak będzie miał złoty kolor.
  • Pora kroję w krążki, dodaję do kurczaka, chwilę razem smażę.
  • Zalewam wodą (około 120 ml) i śmietaną, mieszam, gotuję na małym ogniu około 10 minut.
  • W międzyczasie kroję w kostkę brzoskwinie. Mąką dokładnie łączę z zalewą oraz garścią posiekanych brzoskwiń (najlepiej blenderem), dodaję do mięsa wraz z sokiem z cytryny.
  • Całość doprowadzam do wrzenia, mieszam do momentu zgęstnienia sosu.
  • Danie posypuję świeżą kolendrą. Podaję z ryżem (u mnie gotowany z kurkumą i wymieszany z natką pietruszki).