piątek, 31 lipca 2015

POLĘDWICZKA Z SOSEM WIŚNIOWYM


WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2


Składniki:
  • 350 g polędwicy wieprzowej,
  • 2 duże garście wydrylowanych wiśni,
  • 2 łyżki masła,
  • 10 listków mięty,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • kawałek suszonej chili peperoncini (mały),
  • 5 łyżek wina półsłodkiego (u mnie Mogen David),
  • 2 łyżeczki cukru (płaskie),
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia.
Przygotowanie:
  • Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli, posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam.
  • Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty z każdej strony.
  • Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem.
  • Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami.

czwartek, 30 lipca 2015

KURCZAK CURRY

Kurczak curry, 
frytki domowe (z suszoną natką pietruszki),
warzywa (pomidor, papryka zielona, ogórek, rzodkiewka, oliwki czarne, oliwki zielone, czerwona cebula, natka pietruszki), 
sos czosnkowy.

wtorek, 28 lipca 2015

DEKORACJE Z JEDZENIA


- różyczki z szynki,
- kwiatki z pomidorów koktajlowych,
- sałata masłowa spięta wykałaczkami,
- koperek do dekoracji.












- ruloniki z wędlin na wykałaczkach,
- kwiatek z ogórka i pomidorka koktajlowego,
- kiełki do dekoracji.













- kwiatki z cebuli czerwonej, rzodkiewki i pomidorków koktajlowych,
- warzywa: pomidor malinowy, ogórek, szczypiorek, papryka zielona, oliwki zielone, oliwki czarne.

sobota, 25 lipca 2015

KURCZAK W SOSIE KREMOWYM Z BRZOSKWINIĄ



WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • Około 65 dag piersi z kurczaka,
  • 3/4 puszki brzoskwiń + 1/2 zalewy,
  • średni por,
  • 2 suszone papryczki chili peperoncini,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • curry,
  • sól,
  • szczypta tymianku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeża kolendra (można zastąpić natką pietruszki).



























Przygotowanie:
  • Piersi kurczaka kroję w kostkę.
  • Masło roztapiam na patelni, dodaję mięso i przyprawy: chili suszone, curry, paprykę słodką  ostrą, tymianek, sól. Mieszam, smażę, aż kurczak będzie miał złoty kolor.
  • Pora kroję w krążki, dodaję do kurczaka, chwilę razem smażę.
  • Zalewam wodą (około 120 ml) i śmietaną, mieszam, gotuję na małym ogniu około 10 minut.
  • W międzyczasie kroję w kostkę brzoskwinie. Mąką dokładnie łączę z zalewą oraz garścią posiekanych brzoskwiń (najlepiej blenderem), dodaję do mięsa wraz z sokiem z cytryny.
  • Całość doprowadzam do wrzenia, mieszam do momentu zgęstnienia sosu.
  • Danie posypuję świeżą kolendrą. Podaję z ryżem (u mnie gotowany z kurkumą i wymieszany z natką pietruszki).

czwartek, 9 lipca 2015

SMAŻONY KALAFIOR Z POMIDORAMI























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • średniej wielkości kalafior,
  • 2 średnie pomidory,
  • mniejsza cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 małe jajka,
  • curry,
  • sól,
  • ostra papryka,
  • majeranek
  • łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
  • Kalafiora gotuję w osolonej wodzie do miękkości, osączam na sicie.
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kosteczkę.
  • Cebulę drobno siekam, szklę na maśle.
  • Do cebuli dodaję kalafiora, rozdrabniam łyżką. Następnie wrzucam pomidory i dodaję przyprawy. Całość smażę około 20 minut do momentu wyparowania nadmiaru wody.
  • Na koniec wpijam jajka, mieszam do momentu ścięcia się jajek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Danie posypuję posiekanym koperkiem.

wtorek, 7 lipca 2015

FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM CZOSNKOWO-OGÓRKOWYM




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 30 dag fasolki szparagowej,
  • 10 łyżeczek jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • 5 łyżeczek majonezu,
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • średniej wielkości ogórek kiszony w ostrej zalewie,
  • majeranek,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól,
  • papryka ostra.
Przygotowanie:
  • Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do miękkości tj. około 30 minut.
  • W międzyczasie przygotowuję sos: koperek, czosnek i ogórka bardzo drobno siekam. Dokładnie łączę z jogurtem i majonezem. Całość doprawiam do smaku, odstawiam do lodówki.
  • Fasolkę odcedzam, polewam wcześniej przygotowanym sosem.