czwartek, 27 sierpnia 2015

PLACUSZKI Z JABŁKAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-9

Składniki:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (u mnie 9 średniej wielkości),
  • 2 opakowania zsiadłego mleka (po 370 g),
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 120 g śmietany,
  • 2 jajka,
  • łyżka oleju,
  • około 500 g mąki,
  • dwa cukry waniliowe,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • około 5 łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie),
  • cukier puder do posypania.



























Przygotowanie:
  • Jabłka obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję w plastry (każde jabłko pokroiłam na 5 części).
  • Przygotowuję ciasto: wszystkie składniki dokładnie łączę. W razie potrzeby dodaję mąki - ciasto ma być gęstsze, niż na naleśniki, aby nie spływało z jabłek.
  • Jabłka moczę w cieście i smażę na dobrze rozgrzanej patelni (smażyłam bez tłuszczu) na małym ogniu do momentu aż będą rumiane.
  • Gotowe placuszki obsypuję cukrem pudrem.

środa, 26 sierpnia 2015

MAKARON ZE SCHABEM, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 200 g ulubionego makaronu,
  • 2 plastry mięsa schabowego,
  • średnia papryka czerwona,
  • 20 dag pieczarek,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • czubata łyżeczka mąki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • tymianek,
  • bazylia,
  • curry.
























Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Mięso kroję w bardzo cieniutkie paski, podsmażam na łyżce oleju z dodatkiem przypraw oraz dwoma ząbkami posiekanego czosnku.
  • Po około trzech minutach dodaję paprykę w paskach i pieczarki w plasterkach, chwilę smażę (do momentu zarumienienia się pieczarek).
  • Mąkę mieszam ze śmietaną, dodaję do mięsa. Gotuję chwilę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

niedziela, 23 sierpnia 2015

SZYBKA POTRAWKA Z WARZYW


































WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 duże cukinie,
  • 40 dag małych pieczarek,
  • 2 małe cebule,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2-3 łyżki masła,
  • około 250 ml wody,
  • 3 plastry sera żółtego,
  • sól, 
  • pieprz,
  • Esencja do duszonych warzyw Knorr.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
  • Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę w półplasterki, podsmażam na maśle.
  • Dodaję ziemniaki z marchewką i przyprawy, chwilę smażę, mieszając.
  • Dorzucam pokrojoną w kostkę cukinię, smażę przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  • Wlewam wodę, dodaję bulionetkę, gotuję około 3 minuty.
  • Na koniec dodaję porwany ser i posiekaną natkę pietruszki, gotuję na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

sobota, 22 sierpnia 2015

LECZO Z CUKINIĄ



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-12

Składniki:
  • 1 kg ulubionej kiełbasy, 
  • 4 nieduże cebule, 
  • 30 dag pieczarek (opcjonalnie), 
  • 4 większe papryki czerwone, 
  • 2 większe papryki żółte, 
  • 2 duże cukinie (u mnie naprawdę spore), 
  • 9 dużych pomidorów, 
  • sól, 
  • odrobina majeranku i oregano, 
  • 2 papryczki chili peperoncini suszone (możecie zastąpić chili, pieprzem cayenne itp.),
  • łyżka masła.
Przygotowanie:
  • Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, podsmażam chwilę na łyżce masła, po chwili dodaję pieczarki pokrojone na większe cząstki. 
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki. Warzywa kroję (wielkość według waszych upodobań). 
  • 3 pomidory miksuję (robię to, bo lubię nieco rzadsze leczo, jeśli wy wolicie gęstsze - pomińcie ten krok), wszystkie warzywa wrzucam do gara razem z zmiksowanymi pomidorami i przyprawami. 
  • Całość gotuję na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. 
  • W razie potrzeby doprawiam do smaku.

piątek, 21 sierpnia 2015

NALEŚNIKI Z TWAROGIEM, ŚWIEŻĄ MIĘTĄ I BORÓWKAMI


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 7-9

Składniki na naleśniki:
  • około 2 i 1/4 szklanki mąki,
  • 750 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oliwy.
Składniki na twaróg miętowy:
  • 1 kg sera twarogowego (jak na sernik),
  • duży pęczek mięty (u mnie z całej doniczki),
  • około 800 g borówek,
  • 5 łyżek cukru trzcinowego (możecie zastąpić zwykłym w mniejszej ilości).
Dodatkowo (opcjonalnie):
  • cukier puder,
  • kilka borówek do dekoracji.
Przygotowanie:
  • Składniki ciasta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę.
  • Ser dokładnie miksuję z miętą, dodaję cukier i borówki, mieszam do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
  • Naleśniki na jednej połówce smaruję przygotowaną masą, zwijam w ćwiartki.
  • Całość posypuję cukrem pudrem i dekoruję borówkami.

niedziela, 16 sierpnia 2015

MAKARON ZE SZPINAKIEM I MASCARPONE



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 350 g ulubionego makaronu,
  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • plaster sera żółtego (opcjonalnie),
  • 2 łyżki masła,
  • 3 małe cebule,
  • 2 duże ząbki czosnku, 
  • tymianek,
  • gałka muszkatołowa,
  • papryka ostra,
  • papryka słodka,
  • rozmaryn,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.



























Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle wraz z przyprawami.
  • Dodaję szpinak, smażę, często mieszając, aż cała woda wyparuje, solę.
  • Następnie dokładnie mieszam z serkiem mascarpone. Kiedy się rozpuści, dodaję porwany na kawałki ser żółty, gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby sos doprawiam do smaku.
  • Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.

sobota, 15 sierpnia 2015

Serdecznie dziękuję za miłą niespodziankę :)

Serdecznie dziękuję firmie KNORR za miłą niespodziankę. :) 
Teraz mam swój specjalny notatnik na własne przepisy. :) Niebawem zamierzam wywołać zdjęcia ze swojego bloga wkleić je do tej cudnej książki wraz z przepisami. :)

PIECZONE PODUDZIA Z WARZYWAMI


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • 4 podudzia z kurczaka,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka bazylii,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 5 łyżek oleju,
  • 10 ml sosu sojowego,
  • 6 małych cebul,
  • 10 małych ziemniaków,
  • świeżo mielony pieprz i sól,
  • 4 cienkie plastry masła.
Przygotowanie:
  • Olej dokładnie mieszam z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i przyprawami, dokładnie smaruję mięso, odstawiam do lodówki.
  • W międzyczasie obieram ziemniaki i cebulę, kroję na połówki.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układam masło, następnie ziemniaki i cebulę, posypuję pieprzem i solą. Następnie układam mięso, zalewam pozostałą marynatą.
  • Całość piekę pod przykryciem około 80 minut w 170-180 stopniach. Chwilę przed wyjęciem mięsa, zdejmuję pokrywkę, aby się zarumieniło.

czwartek, 13 sierpnia 2015

GĘSTA ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7


Składniki:
  • Średni kalafior,
  • 2 małe cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 7 większych ziemniaków,
  • 3 małe marchewki,
  • pietruszka,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • garść posiekanego koperku,
  • 200 g kremowego sera topionego,
  • większy ząbek czosnku,
  • curry,
  • papryka ostra,
  • papryka słodka,
  • tymianek,
  • sól,
  • suszona pietruszka - 1/3 opakowania.
Przygotowanie:
  • Warzywa obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę, wraz z pietruszką wkładam do garnka, zalewam około 1 l wody, zagotowuję. Całość gotuję z dodatkiem soli około 20 minut.
  • W międzyczasie kalafiora dzielę na różyczki, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw (spora ilość curry i papryki). Następnie dodaję do garnka, gotuję jeszcze około 8 minut.
  • Wyjmuję pietruszkę i 1/2 warzyw. Miksuję razem z serkiem topionym i odrobiną zupy, wlewam z powrotem.
  • Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz koperek, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

środa, 12 sierpnia 2015

WARZYWNE CHILI
























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MINUT
ORIENTACYJNA POTRAWY: 32 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-12

Składniki na bulion:
(można użyć z kostki lub według własnego przepisu - ma być warzywny)
  • 4 suszone grzyby,
  • 3 nieduże marchewki,
  • 2 małe pietruszki,
  • seler,
  • por,
  • 4 ziarna ziela angielskie,
  • liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1,2 l wody,
Składniki na chili:
  • 3 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • por,
  • większa papryczka chili (czerwona) - może być mniejsza, w zależności, jak ostre lubicie,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki kuminu,
  • 2 łyżki kolendry,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki oregano,
  • łyżka gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 400 g suchej czerwonej soczewicy,
  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 2 puszki czarnej fasoli,
  • 6 dużych pomidorów (najlepiej malinowych) - można zastąpić dwoma puszkami krojonych pomidorów,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
  • Bulion: warzywa obieram, wrzucam do garnka z wodą, grzybami i przyprawami - gotuję około godziny. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Chili: cebulę, czosnek, pora i papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam na oliwie w dużym garnku. Dodaję przyprawy oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier pomidorowy, chwilę później wrzucam soczewicę, opłukaną fasolę i krojone pomidory. Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam).
  • Danie można podać w plackach tortilli z sosem czosnkowym, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

niedziela, 9 sierpnia 2015

MAKARON Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I SEREM LAZUR
























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • około 300 g ulubionego makaronu,
  • opakowanie sera "Lazur" z niebieską pleśnią,
  • plasterek sera żółtego,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • dwie średnie cukinie,
  • 10 dag pieczarek,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • oregano,
  • estragon,
  • tymianek,
  • szczypta soli,
  • większa garść posiekanej natki pietruszki.
















Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, pieczarki kroję w półplasterki, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania nadmiaru wody.
  • Dodaję śmietanę, chwilę gotuję na średnim ogniu mieszając.
  • Po chwili dodaję pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz porwany na kawałki ser żółty, mieszam. Trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów, co jakiś czas mieszając.
  • Wsypuję natkę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Powstały sos mieszam z makaronem.

piątek, 7 sierpnia 2015

NALEŚNIKI Z MASĄ JEŻYNOWO-KREMOWĄ, BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2

Składniki na naleśniki:
około 3/4 szklanki mąki,
250 ml mleka,
2 jajka,
2 łyżki cukru,
szczypta soli,
łyżka oleju.

Składniki na masę jeżynową:
350 g jogurtu naturalnego,
250 g mascarpone,
125 g jeżyn,
2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
200 g śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
100 g borówek,
kilka czereśni do dekoracji,
płatki migdałów.
























Przygotowanie:
  • Składniki ciasta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę.
  • Przygotowuję masę do naleśników: dokładnie miksuję jogurt, mascarpone, jeżyny i cukier. Następnie chłodzę w lodówce.
  • Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
  • Naleśniki smaruję przygotowaną masą, zwijam w rulony, układam na talerzu. Wierzch smaruję ubitą śmietaną, całość posypuję borówkami i płatkami migdałów. Dekoruję czereśniami. 

czwartek, 6 sierpnia 2015

JAJKO SADZONE :)

Ziemniaki okraszone cebulą, posypane koperkiem,
jajko sadzone posypane szczypiorkiem,
pomidor malinowy,
rzodkiewka,
maślanka (niewidoczna na zdjęciu). 
<3

sobota, 1 sierpnia 2015

NALEŚNIKI Z SOSEM MALINOWO-MIĘTOWYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2

Składniki na naleśniki:
  • około 3/4 szklanki mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju.
Składniki na sos:
  • 100-150 g malin,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 15 listków świeżej mięty.
Dodatkowo:
  • 10 malin,
  • 200 g borówek,
  • cukier puder,
  • wiórki czekolady (zrobiłam z dwóch kostek gorzkiej).

Przygotowanie:
  • Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Każdy kroję na 4 paski, zwijam w ruloniki i układam na talerzu.
  • Przygotowuję sos: miksuję maliny ze śmietaną i miętą. Dodaję cukier, dokładnie mieszam.
  • Na talerzu układam borówki i maliny, całość posypuję cukrem pudrem i wiórkami czekolady. Naleśniki podaję z sosem malinowym.