środa, 28 października 2015

ZUPA KREM Z BATATÓW
























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 2 średnie bataty,
  • 2 łyżki masła,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2-2,5 szklanki bulionu,
  • sól,
  • mielony kmin rzymski i kolendra,
  • ostra papryka lub pieprz cayenne,
  • ser pleśniowy,
  • posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra.
Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek siekam, podsmażam na maśle.
  • Dodaję pokrojone w kostkę bataty, solę, razem smażę około 5 minut. Po tym czasie dodaję resztę przypraw, smażę jeszcze minutę.
  • Całość zalewam gorącym bulionem, gotuję około 15 minut do miękkości słodkich ziemniaków.
  • Warzywa miksuję na krem.
  • Zupę podaję z serem pleśniowym, posypaną świeżą natką lub kolendrą.

niedziela, 25 października 2015

KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki na sos:
  • około 500 g piersi kurczaka,
  • 4 banany,
  • 2 mniejsze pory,
  • łyżka masła,
  • curry,
  • majeranek suszony,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 
  • około 120 ml wody,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • świeży majeranek,
  • marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa
Składniki na ziemniaki:
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • spora szczypta tymianku,
  • 3 ząbki czosnku, 
  • kawałek świeżego imbiru, 
  • świeżo zmielony pieprz.
Przygotowania:
  • Przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i posiekanej papryczki chili, zalewam nią pokrojonego w kostkę kurczaka odkładam do lodówki.
  • Pora kroję w cienkie plastry, podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po chwili dodaję kurczaka, razem smażę, aż mięso będzie soczyste.
  • Całość zalewam wodą i śmietanką, dodaję przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
  • Trzy banany kroję w kawałki, miksuję z dodatkiem curry i mąki ziemniaczanej. Jednego banana kroję w kostkę. Wszystko dodaję do mięsa, mieszam, aż zgęstnieje. Na koniec wrzucam świeży majeranek.
  • Ziemniaki kroję w paski (wielkości mniej więcej, jak na frytki), zalewam oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, imbirem i przyprawami, dokładnie mieszam. Piekę w 200 stopniach około 30-40 minut.

sobota, 24 października 2015

CAMEMBERT PANIEROWANY

Camembert panierowany z żurawiną i kiełkami rzodkiewki,
 szpinak z jeżynami, płatkami migdałów z dodatkiem sosu gruszkowego (gruszka, miód, oliwa i tymianek),
kuleczki ziemniaczane.

wtorek, 20 października 2015

MAKARON Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • około 350 g ulubionego makaronu
  • 560 g pomidorów krojonych (z puszki),
  • 35 dag pieczarek,
  • cebula,
  • opakowanie mozzarelli,
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony),
  • sól,
  • suszona natka pietruszki,
  • tymianek, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Pieczarki kroję w półplasterki, cebulę siekam. Podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw.
  • Kiedy pieczarki lekko się przyrumienią dodaję pomidory, drobno posiekany czosnek, przyprawy i cukier. Chwilę gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę mozzarellę, zostawiam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Sos podaję z wcześniej przygotowanym makaronem.

piątek, 16 października 2015

MAKARON Z KREMOWYM SOSEM POMIDOROWYM



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

Składniki:
  • 250 g ulubionego makaronu,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • opakowanie krojonych pomidorów,
  • 2 większe ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Szczypiorek drobno siekam, podsmażam na maśle.
  • Dodaję pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę gotuję na małym ogniu (co jakiś czas mieszając).
  • Na koniec dodaję mascarpone i przyprawy, dokładnie mieszam. 
  • Sos podaję z wcześniej ugotowanym makaronem.

środa, 7 października 2015

KARKÓWKA W SOSIE Z CYNAMONEM, GOŹDZIKAMI I MIODEM























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 5 plastrów karkówki,
  • 3 mniejsze marchewki,
  • 2 większe cebule,
  • około 500 ml bulionu (może być z kostki),
  • 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • płaska łyżka miodu,
  • 4 goździki,
  • szczypta cynamonu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • pieprz cayenne,
  • sól i pieprz (świeżo mielone),
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 większe ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody (do zagęszczenia sosu).



























Przygotowanie:
  • Każdy plaster karczku dzielę na dwa mniejsze, oprószam z obydwu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą, dokładnie wcieram w mięso.
  • Każdy kawałek podsmażam na maśle, przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy, zalewam bulionem. Gotuję około 20 minut.
  • W międzyczasie marchewkę kroję w plastry, cebulę w ćwierćplastry, a czosnek drobno siekam.
  • Po upływie 20 minut dodaję do mięsa warzywa, miód oraz pozostałe przyprawy tj. goździki, cynamon, pieprz cayenne (ostrożnie!) i majeranek. Gotuję kolejne 30 minut.
  • Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie, chwilę gotuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

wtorek, 6 października 2015

KULECZKI ZIEMNIACZANE



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • 5 większych ugotowanych ziemniaków,
  • po 1/2 pęczku koperku i pietruszki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.





















Przygotowanie:
  • Koperek i pietruszkę drobno siekam.
  • Wystudzone ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub dobrze ubijam. Dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz posiekaną zieleninę. Dokładnie łączę.
  • Formuję kuleczki (wielkość wg uznania), każdą obtaczam w bułce tartej.
  • Smażę w głębokim garnku lub patelni na dobrze rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.