niedziela, 29 listopada 2015

KOTLET SCHABOWY























































Kotlet schabowy z jajkiem,
ziemniaki z kwiatkami z marchewki,
rzodkiewka z ogórkiem, śmietaną i koperkiem,
ozdoby z ogórka, papryki, marchewki i koperku.

czwartek, 26 listopada 2015

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, PAPRYKĄ I SEREM ŻÓŁTYM























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-6

Składniki:
  • puszka tuńczyka (u mnie w oleju),
  • mała papryka czerwona,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 6 jajek,
  • 10 dag tartego sera żółtego,
  • pieprz,
  • sól,
  • majonez.
Przygotowanie:
  • Tuńczyka osączam na sicie.
  • Jajka gotuję na twardo, kroję w większą kostkę.
  • Paprykę drobno siekam.
  • Wszystkie składniki przekładam do miski, łączę z majonezem, doprawiam solą i pieprzem.

środa, 25 listopada 2015

PIZZA Z ZIEMNIAKAMI, POREM I PIECZARKAMI























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-6


Składniki na ciasto:
  • 17 g świeżych drożdży, 
  • 2/3 szklanki ciepłej wody, 
  • 2 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta), 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki cukru, 
  • łyżka oliwy.
Składniki na farsz:
  • mały por,
  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 40 dag pieczarek,
  • 15 dag szynki,
  • 30 dag sera żółtego,
  • oregano,
  • koncentrat pomidorowy,
  • bazylia,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:
  • Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i ciepłą wodę. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut. 
  • W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto. 
  • Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę. Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki, kilka razy rzucam je na blat. Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. 
  • Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!). 
  • Pieczarki i pora kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu (aż woda wyparuje).
  • Ziemniaki kroję w plastry.
  • Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku. 
  • Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem. 
  • Zaczynam rozkładać składniki: szynka, ziemniaki, podsmażone warzywa i ser. Całość posypuję oregano.
  • Pizzę piekę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).

    poniedziałek, 23 listopada 2015

    FASOLKA PO BRETOŃSKU



























    WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 12-15

    Składniki:
    • 50 dag średniej fasoli Jaś,
    • 50 dag ulubionej kiełbasy,
    • 30 dag wędzonego boczku, 
    • średnia kostka wędzona,
    • 2 liście laurowe, 
    • słoik koncentratu pomidorowego,
    • 2 średnie cebule,
    • 2 łyżki majeranku,
    • pieprz, 
    • sól.
    Przygotowanie:
    • Fasolę moczę w wodzie na noc, odcedzam.
    • Przekładam do dużego garnka. Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę. 
    • W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam. 
    • Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut.
    • Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część fasoli, wlewam z powrotem. Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania). Gotuję kolejną godzinę. 
    • Na koniec dodaję koncentrat, gotuję 10 minut, aby sos zgęstniał. Ewentualnie doprawiam do smaku.

    środa, 11 listopada 2015

    SZYBKA SAŁATKA OBIADOWA



























    WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 3-5

    Składniki:
    • opakowanie mieszanki sałat,
    • 2 średnie pomidory,
    • małe opakowanie jogurtu naturalnego,
    • większa garść tartego sera żółtego,
    • curry,
    • sól,
    • pieprz,
    • łyżka posiekanego koperku.
    Przygotowanie:
    • Pomidory kroję w większą kostkę.
    • Jogurt dokładnie łączę z serem żółtym i przyprawami.
    • Sałatę mieszam z pomidorami i przygotowanym sosem.

    niedziela, 8 listopada 2015

    KOLOROWE ROLADKI Z WARZYWAMI


























    WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 3-5

    Składniki:
    • 3 placki tortilli,
    • opakowanie serka Almette o ulubionym smaku,
    • 9 plasterków szynki,
    • większa cebula czerwona,
    • 1/2 większego ogórka,
    • 8 rzodkiewek.
    Przygotowanie:
    • Wszystkie warzywa siekam w drobne paseczki lub kosteczkę.
    • Każdy placek tortilli smaruję serkiem, wykładam posiekane warzywa, następnie po 3 plastry szynki (obok siebie).
    • Całość ściśle zwijam w roladkę, kroję na grubsze plastry.

    czwartek, 5 listopada 2015

    MAKARON Z POMIDORAMI I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ



























    WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 2-4

    Składniki:
    • 350 g ulubionego makaronu,
    • 4 większe pomidory (najlepiej malinowe),
    • 200 ml śmietany 30%,
    • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • pęczek posiekanej natki pietruszki,
    • bazylia,
    • oregano,
    • pieprz cayenne,
    • sól,
    • łyżeczka cukru,
    • średnia cebula,
    • 2 łyżki masła,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 5 pieczarek (opcjonalnie).



























    Przygotowanie:
    • Makaron gotuję al dente.
    • Cebulę siekam, pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na maśle.
    • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Czosnek siekam. Wrzucam do podsmażonych warzyw. Dodaję przyprawy, chwilę smażę, co jakiś czas mieszając.
    • Mąkę dokładnie rozrabiam w małej ilości wody, dodaję wraz ze śmietanką do pomidorów. Gotuję na małym ogniu, mieszając do momentu zgęstnienia sosu.
    • Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, łączę z makaronem.