piątek, 12 lutego 2016

ŁOPATKA WIEPRZOWA W SOSIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 30-40 dag łopatki wieprzowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 1/2 l wody),
  • majeranek,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody (do zagęszczenia sosu),
  • 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
  • Mięso kroję w mniejsze kawałki, cebulę w ćwierćplasterki, czosnek siekam. Razem podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw.
  • Grzyby zagotowuję wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaję podsmażone mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuję do miękkości (około 40 minut).
  • Na koniec zagęszczam mąką ziemniaczaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)