poniedziałek, 8 lutego 2016

UDKA Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 4-6 udek z kurczaka,
  • łyżka oleju,
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki wody,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • większy por,
  • 2 średnie marchewki,
  • 10 pieczarek,
  • 2 papryczki chili peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie),
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka masła,
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu).



























Przygotowanie:
  • Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny.
  • Pora kroję w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam na maśle z dodatkiem soli do momentu, aż będą rumiane.
  • Mięso wraz z marynatą przekładam na głęboką patelnię, obsmażam z każdej strony. Następnie dodaję wodę, pomidory, warzywa oraz cukier i papryczkę chili.
  • Całość gotuję na małym ogniu około 80-90 minut.
  • Na koniec sos zagęszczam mąką, doprawiam do smaku.

1 komentarz:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)