środa, 6 kwietnia 2016

ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • 2 filety łososia (po 150 g każdy),
  • 2 duże pory,
  • 2 łyżki oliwy + do posmarowania folii,
  • 4 plastry cytryny,
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 4 łyżki śmietany 30%,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Pory kroję w półplasterki, podsmażam na oliwie około 8 min., aż zmiękną. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Z folii aluminiowej wycinam dwa kawałki (nieco większe od łososia - aby można było szczelnie je zawinąć), smaruję oliwą. Następnie układam plastry cytryny, rybę, pora i zioła. Na wierzch nakładam śmietanę (na każdy kawałek - po 2 łyżki).
  • Łososia zawijam w folię, piekę 12 minut w 220 stopniach.

1 komentarz:

  1. taki łosoś jest pyszny! uwielbiam właśnie tak podane ryby:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)