piątek, 10 czerwca 2016

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 15-20
WYMIARY BLACHY: 32*24 CM.

Składniki na ciasto:
  • 250 g masła (w temp. pokojowej),
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 i 1/3 szklanki mąki.
Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szklanka mąki.
Dodatkowo:
  • około 35 dag truskawek.
Przygotowanie:
  • Przygotowuję kruszonkę: masło roztapiam. Mąkę mieszam z cukrem, następnie dodaję ciepłe masło i mieszam do momentu uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki.
  • Ciasto: masło ucieram, następnie dodaję cukier i ucieram razem. Cały czas ucierając dodaję stopniowo i po kolei: jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wyrabiam do momentu uzyskania gładkiej masy. Gęstą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Truskawki oczyszczam, myję i osuszam, kroję na połówki, wtykam w ciasto. Całość posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)