piątek, 19 lutego 2016

POLĘDWICZKA PIECZONA W SZYNCE SZWARCWALCKIEJ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa (około 500 g),
  • 100 g szynki szwarcwalckiej,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego,
  • olej,
  • sól morska.
Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
  • Sos sojowy mieszam z musztardą, nacieram polędwicę, doprawiam solą, następnie smaruję olejem, obtaczam w pieprzu, zawijam w szynkę. Roladkę ponownie smaruję olejem.
  • Mięso obsmażam na złoty kolor na dużej patelni (wcześniej nagrzanej), przekładam na blaszkę, piekę przez 16 minut.
  • Wyjmuję mięso, przekładam na półmisek, zostawiam na około 10 minut w całości, aby mięso stało się soczyste.