piątek, 19 lutego 2016

POLĘDWICZKA PIECZONA W SZYNCE SZWARCWALCKIEJ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa (około 500 g),
  • 100 g szynki szwarcwalckiej,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego,
  • olej,
  • sól morska.
Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
  • Sos sojowy mieszam z musztardą, nacieram polędwicę, doprawiam solą, następnie smaruję olejem, obtaczam w pieprzu, zawijam w szynkę. Roladkę ponownie smaruję olejem.
  • Mięso obsmażam na złoty kolor na dużej patelni (wcześniej nagrzanej), przekładam na blaszkę, piekę przez 16 minut.
  • Wyjmuję mięso, przekładam na półmisek, zostawiam na około 10 minut w całości, aby mięso stało się soczyste.

piątek, 12 lutego 2016

ŁOPATKA WIEPRZOWA W SOSIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 30-40 dag łopatki wieprzowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 1/2 l wody),
  • majeranek,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody (do zagęszczenia sosu),
  • 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
  • Mięso kroję w mniejsze kawałki, cebulę w ćwierćplasterki, czosnek siekam. Razem podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw.
  • Grzyby zagotowuję wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaję podsmażone mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuję do miękkości (około 40 minut).
  • Na koniec zagęszczam mąką ziemniaczaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

poniedziałek, 8 lutego 2016

UDKA Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • 4-6 udek z kurczaka,
  • łyżka oleju,
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki wody,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • większy por,
  • 2 średnie marchewki,
  • 10 pieczarek,
  • 2 papryczki chili peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie),
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka masła,
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu).



























Przygotowanie:
  • Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny.
  • Pora kroję w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam na maśle z dodatkiem soli do momentu, aż będą rumiane.
  • Mięso wraz z marynatą przekładam na głęboką patelnię, obsmażam z każdej strony. Następnie dodaję wodę, pomidory, warzywa oraz cukier i papryczkę chili.
  • Całość gotuję na małym ogniu około 80-90 minut.
  • Na koniec sos zagęszczam mąką, doprawiam do smaku.