piątek, 8 kwietnia 2016

MAKARON Z WARZYWAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 350 g kolorowego makaronu,
  • średnia cukinia,
  • średnia papryka czerwona,
  • 1/2 mniejszej papryki zielonej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mała marchewka,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 10 pomidorów suszonych + kilka łyżek oliwy z pomidorów,
  • tymianek, 
  • ostra papryka,
  • sól.
Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Warzywa (cukinia, papryki, marchew) kroję w drobną kostkę. Pomidory kroję w paski.
  • Całość podsmażam na oliwie z pomidorów z dodatkiem soli, tymianku i ostrej papryki.
  • Pod koniec wrzucam drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki.
  • Całość dokładnie mieszam z makaronem.

środa, 6 kwietnia 2016

ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • 2 filety łososia (po 150 g każdy),
  • 2 duże pory,
  • 2 łyżki oliwy + do posmarowania folii,
  • 4 plastry cytryny,
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 4 łyżki śmietany 30%,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Pory kroję w półplasterki, podsmażam na oliwie około 8 min., aż zmiękną. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Z folii aluminiowej wycinam dwa kawałki (nieco większe od łososia - aby można było szczelnie je zawinąć), smaruję oliwą. Następnie układam plastry cytryny, rybę, pora i zioła. Na wierzch nakładam śmietanę (na każdy kawałek - po 2 łyżki).
  • Łososia zawijam w folię, piekę 12 minut w 220 stopniach.