piątek, 10 czerwca 2016

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 15-20
WYMIARY BLACHY: 32*24 CM.

Składniki na ciasto:
  • 250 g masła (w temp. pokojowej),
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 i 1/3 szklanki mąki.
Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szklanka mąki.
Dodatkowo:
  • około 35 dag truskawek.
Przygotowanie:
  • Przygotowuję kruszonkę: masło roztapiam. Mąkę mieszam z cukrem, następnie dodaję ciepłe masło i mieszam do momentu uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki.
  • Ciasto: masło ucieram, następnie dodaję cukier i ucieram razem. Cały czas ucierając dodaję stopniowo i po kolei: jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wyrabiam do momentu uzyskania gładkiej masy. Gęstą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Truskawki oczyszczam, myję i osuszam, kroję na połówki, wtykam w ciasto. Całość posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach około 40 minut.

czwartek, 9 czerwca 2016

DANIE JEDNOGARNKOWE Z PIECZARKAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 7-10

Składniki:
  • 10 średnich cebul,
  • około 1,7 kg pieczarek,
  • 8 mniejszych ogórków kiszonych,
  • 80 dag kiełbasy,
  • 2 małe pomidory lub około 7 łyż. przecieru pomidorowego,
  • pieprz cayenne,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • majeranek,
  • szczypta oregano i bazylii,
  • olej,
  • zasmażka z łyżki masła i łyżki mąki - aby danie było bardziej gęste (opcjonalnie).

























Przygotowanie:
  • Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę, podsmażam na oleju wraz z przyprawami.
  • Pieczarki kroję w plastry, dodaję do kiełbasy, duszę aż woda niemal całkowicie wyparuje.
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki i miksuję, dodaję do potrawki wraz z pokrojonymi w kostkę ogórkami, duszę kolejne 5 minut.
  • Na koniec dodaję zasmażkę, mieszam i jeszcze chwilę gotuję. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku.