czwartek, 29 września 2016

BIGOS DOMOWY


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 45 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 15-20

Składniki:
  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 30 dag karczku,
  • 30 dag mięsa z szynki,
  • wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 2 laski kiełbasy,
  • 5 grzybów suszonych,
  • 5 śliwek suszonych,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu czarnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryczka chili peperoncini,
  • papryka słodka,
  • smalec,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.


























Przygotowanie:
  • Kapustę opłukuję, kroję, zalewam wodą (tak, aby przykryła kapustę), zagotowuję.
  • Odlewam wodę, wlewam ponownie około szklanki, dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, chili peperoncini (rozgniecione), liście laurowe oraz pokrojone grzyby i śliwki. Zagotowuję.
  • W międzyczasie siekam cebulę, mięso, wędlinę i kiełbasę kroję w kostkę. Wszystko odsmażam na smalcu na rumiano, dodaję do kapusty.
  • Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu.
  • Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę.
  • Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję jeszcze przez godzinę z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

wtorek, 27 września 2016

ĆWIARTKI PIECZONE Z SOSEM SŁODKO-PIKANTNYM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • 4 ćwiartki z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3-4 łyżki słodko-pikantnego sosu chili Tao Tao,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • czosnek niedźwiedzi,
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Przygotowanie:
  • Udka układam na blaszce do pieczenia.
  • Przygotowuję marynatę z: oleju, sosu chili, soli i majeranku, nacieram kurczaka.
  • Mięso dość obficie posypuję czosnkiem niedźwiedzim oraz zwykłym czosnkiem pokrojonym w plasterki. Obkładam gałązkami pietruszki. 
  • Zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
  • Piekę przykrytego folią aluminiową około 1 godz. 20 min., w 180 stopniach. Następnie zdejmuję folię i piekę kolejne 20 minut do momentu zarumienienia się mięsa.