sobota, 29 października 2016

SAŁATKA ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM, CUKINIĄ I SEREM LAZUR




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
2-3 większe garści świeżego szpinaku,
2 średnie cukinie, 
duży pomidor,
2/3 opakowania sera pleśniowego Lazur,
większy ząbek czosnku,
przyprawy do cukinii: sól, pieprz cayenne, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi.
Przygotowanie:
Szpinak myję, osuszam, siekam i układam na talerzu.
Cukinię kroję w kostkę podsmażam na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu cayenne i większą ilością słodkiej papryki i czosnku niedźwiedziego.
Na szpinak układam pomidora pokrojonego w kawałki, podsmażoną cukinię, ser pokrojony w kostkę oraz posiekany czosnek.

niedziela, 2 października 2016

ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO Z NUTELLĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT 
(+ 60 MINUT CHŁODZENIA CIASTA W LODÓWCE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-7 (wyszły 32 rogaliki)

Składniki:
1,5 szklanki mąki,
125 g margaryny,

1/2 szklanki gęstej śmietany 18%,
opakowanie cukru wanilinowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
krem typu "Nutella",
żółtko.

























Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. 
Zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 1 godzinę.
Blat oprószam mąką.
Ciasto dzielę na pół, każdą część rozwałkowuję tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przecinam na połowę. Każdą połowę przecinam na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. 
Na każdy trójkąt nakładam krem czekoladowy (nie za dużo) i zwijam począwszy od podstawy trójkąta.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, każdy smaruję rozmąconym jajkiem.
Rogaliki piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru.

sobota, 1 października 2016

GOFRY


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. 
(+ KOSZT DODATKÓW WG UZNANIA)
ILOŚĆ PORCJI: 7-14 (WYSZŁO 14 SZTUK)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Dodatkowo składniki do położenia na gofry, u mnie:
  • bita śmietana,
  • sos toffi,
  • ananas,
  • czereśnie koktajlowe.

Przygotowanie:
  • Żółtka oddzielam od białka. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszam z cukrem i cukrem wanilinowym w osobnym naczyniu, po czym dodaję olej i wodę, miksuję.
  • Mieszam ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodaję do żółtek z wodą i olejem, razem miksuję.
  • Ubite wcześniej białka dodaję powoli do masy, mieszam delikatnie drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Piekę 5-7 minut (w zależności od gofrownicy). Nie otwieram w trakcie pieczenia!

HOT-DOGI