czwartek, 8 czerwca 2017

KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-12
(WYSZŁO 12 KOTLETÓW)

Składniki:
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 5 dużych pieczarek,
  • mała cebula,
  • łyżka masła,
  • mała bułka wcześniej namoczona w mleku (można zastąpić kromką chleba),
  • łyżka bułki tartej + do panierowania kotletów,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • papryka słodka,
  • majeranek,
  • pietruszka suszona.
























Przygotowanie:
  • Cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia.
  • Pieczarki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Mięso dokładnie łączę z warzywami, jajkiem, odciśniętą bułką, łyżką bułki tartej i przyprawami.
  • Z przygotowanej masy formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej.
  • Smażę na niedużym ogniu, aż będą rumiane. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)