czwartek, 27 lipca 2017

MAKARON ZE SZPINAKIEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM LAZUR




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 300-350 g makaronu kolanka,
  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • większy ząbek czosnku,
  • 100 g sera Lazur (u mnie srebrzysty, można również użyć błękitnego),
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 3 czubate łyżki śmietany,
  • 20 g startego na drobnych oczkach sera Grana Padano (opcjonalnie),
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1-2 łyżki masła.

























Przygotowanie:
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
  • Czosnek siekam, podsmażam na maśle, dodaję szpinak, smażę do momentu wyparowania wody (często mieszam).
  • Ser pleśniowy kroję w kostkę, pomidorki w ósemki.
  • Do szpinaku dodaję pomidorki i przyprawy - sól, pieprz, gałkę i paprykę słodką, chwilę smażę.
  • Następnie dodaję ser pleśniowy i 2/3 sera Grana Padano, trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów.
  • Na koniec dodaję śmietanę, mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Przygotowany sos łączę z ugotowanym makaronem. Na talerzu posypuję pozostałym serem.

1 komentarz:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)