piątek, 10 lutego 2017

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 10 większych ziemniaków,
  • 2 kiełbasy śląskie,
  • 2 duże cebule,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • 15 dag sera tartego + 4 plastry,
  • 300 g śmietany,
  • rozmaryn,
  • bazylia,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz, 
  • sól,
  • jajko,
  • łyżka masła.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry.
  • Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę drobno siekam. Podsmażam z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej do momentu aż się zarumieni.
  • Śmietanę mieszam z jajkiem, serem tartym i przyprawami (rozmarynem, bazylią, solą, pieprzem i gałką).
  • Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, pozostała kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną.
  • Piekę pod przykryciem w 170 stopniach 25 minut, następnie bez pokrywki w 200 stopniach około 15 minut (do momentu zarumienienia się).