wtorek, 6 listopada 2018

DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ

WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4

Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki,
  • szklanka ciepłego mleka(+ dodatkowo łyżka zimnego),
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • czarnuszka Cykoria.
Przygotowanie:
  • Przygotowuję rozczyn ze szklanki ciepłego mleka, drożdży i cukru - dokładnie rozpuszczam, odkładam w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką).
  • Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, rozczyn, 1 całe jajko i białko z drugiego, zagniatam ciasto. Na koniec dodaję olej, wyrabiam do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odkładam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Kiedy ciasto wyrośnie dzielę je na 8 części i formuję bułki, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Ponownie przykrywam ściereczką i odkładam na 20 minut.
  • Pozostałe żółtko dokładnie łączę z łyżką mleka, smaruję bułki, następnie obsypuję je czarnuszką.
  • Bułki piekę w 200 stopniach (grzałka góra-dół) przez 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)