sobota, 26 stycznia 2019

DOMOWE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I MASCARPONE


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

Składniki:
  • 2 długie bagietki,
  • masło do posmarowania bagietek + 2 łyżki do podsmażenia pieczarek,
  • 2 większe cebule,
  • 80 dag pieczarek,
  • mała papryka czerwona,
  • 30-35 dag sera żółtego,
  • około 125 g serka mascarpone,
  • 2 garście posiekanego szczypiorku (najlepiej gruby),
  • ketchup,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
  • Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę dzielę na 4 części i smaruję masłem.
  • Cebulę drobno siekam, pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w nieduże cienkie paski. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody.
  • Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach.
  • Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Na wierzchu układam serek mascarpone (nakładam łyżeczką po 2-3 niewielkie porcje).
  • Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty.
  • Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję szczypiorkiem.


7 komentarzy:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)