WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 15-20
WYMIARY BLACHY: 40*24 CM.
Składniki:
- 4 jogurty greckie (każdy po 400 g),
- 8 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe,
- szklanka oleju,
- margaryna do wysmarowania blachy + bułka tarta do oprószenia,
- około 200 g herbatników (najlepiej maślanych).
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielam od białek, ucieram ze szklanką cukru, dodaję cukier waniliowy, jogurty, olej i budynie w proszku. Mieszam.
- Ubijam pianę z białek z jedną szklanką cukru, dodaję pianę do masy jogurtowej, delikatnie mieszam.
- Blachę smaruję margaryną i oprószam bułką tartą, wykładam herbatnikami, wylewam masę jogurtową.
- Piekę około 60 minut w 150-160 stopniach.
- Ciasto zostawiam na około 2 godziny do wystygnięcia.
Co ma ten cukierek wspólnego ze sernikiem?
OdpowiedzUsuńMa na przykład to wspólnego, że również jest słodki. Pozdrawiam.
UsuńMyślę, że chodzi o porównanie wielkości :) A sernik z pewnością jest pyszny i zamierzam go popełnić! :) Pozdrawiam, Michał :)
UsuńOsobiście nie przepadam za ciastami i słodkościami (i dzięki Bogu, bo nie mogę jeść zbyt wiele takich rzeczy przy swoich treningach), aczkolwiek ten sernik bardzo mi smakuje. :) Więc serdecznie polecam i życzę przyjemnego pieczenia. :)
UsuńPozdrawiam, Magda. :)
A ja stanę w obronie pierwszego komentatora, bo też mnie trochę zmylił ten cukierek :) Wróciłam do przepisu i uparcie szukałam Michałków w składzie :D
UsuńCiekawy pomysł, ja za zwykłymi sernikami nie przepadam, mój facet z kolei uwielbia je - być może taki serniczek to byłby dobry kompromis :) Pozdrawiam ciepło!
Spróbuj Dagmara, może Ci zasmakuje. :) Nie jest taki zbity - bardziej jak pianka. Dla mnie rewelacyjny. :)
UsuńŚciskam mocno! :)
Wypiek sernikopodobny, dużo pracy przy nim, bo osobno żółtka a osobno ubijanie białek, olej roślinny, brak białka z białego sera, dużo skrobi z budyniów.... nie, dziekuję - to nie dla mnie.. Ja robię genialny sernik tylko z białego sera śmietankowego, całych jaj, cukru i kilku łyżek mąki ziemniaczanej i odrobiny proszku do pieczenia. Całość ucierana w makutrze idzie na blachę i w 190C w 50 minut powstaje wyborny sernik o niesamowitym aromacie i smaku.
OdpowiedzUsuńWedług mnie robi się go szybko. Lubię to ciasto i nadal będę je robić. :) Ale jak najbardziej każdy ma inny smak, jak i pogląd.
UsuńP.S. Twój sernik na pewno jest pyszny, pozdrawiam. :)
Przecież budyń to mąką ziemniaczana....proszek do pieczenia? W serniku?...ten oszukany wcale nie jest bardziej pracochlonny...a jest czymś innym i pysznym robiłam wczoraj...rewelacja / nie ujmując niczego Temu sernikowi....tylko po co ten proszek do pieczenia w sferze hmmm/ pozdrawiam
UsuńPychotka
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę. ;)
UsuńBardzo dziękuję za ten przepis. Mieszkam w Belgii i nie ma tu białego sera takiego jak w Polsce, więc nie mam możliwości wypiekania tradycyjnych serników. Pomysł wykorzystania jogurtu greckiego jest rewelacyjny, a serniczek wyszedł pyszny :) Pozdrawiam i proszę nie przejmować się ludzmi, których ulubionym zajęciem jest krytykowanie innych. Renata
UsuńBardzo się cieszę, że mój przepis się przydał, a ciasto zasmakowało. :)
UsuńNie przejmuję się odmiennym zdaniem innych, każdy ma do tego prawo, a mnie to nie dotyka. To mój blog, a więc moje smaki. :)
Pozdrawiam, Magda. :*
Sernik pani,to cos dla mnie-szybki i tani.Wroce tutaj ktuOegos dnia i zrobie taki.Zapoznalam sie z madralami i ich wypowiedziami.Sernik z maka ziemniaczana?...ha ha,a budyn jest z czego?Pani mieszkajaca w Belgii...jest w Brukseli prawie po 2 polskie sklepy w dzielnicy(w innych miastach tez),sery rozne gatunki.W sklepach duzych belgijskich i malych w ktorych wlascicielami sa obco krajowcy jest serow wybor z calego swiata,jesli nie znamy j.francuskigo to trzeba chodzic ze slownikiem kieszonkowym.TAK JAK NAPISALA WLASCICIELKA PROGRAMU,JESLI NIE ZNACIE CZEGOS TO LEPIEJ MILCZEKCI ISC NA INNE BLOGI...ALE TAM TEZ NIE BEDA WAS TOLEROWAC
UsuńZachęcam do zrobienia, bo jest naprawdę pyszny. :) Wilgotny i delikatny. Osobiście mogę zjeść na jeden raz pół blachy. :D Pozdrawiam serdecznie! :*
UsuńMadziu serniczek pyszny a przepis super :) ja nigdy nie dodaję proszku do serników i zawsze mi ładnie wyrosną :)a z tego co wiem to zawsze ubija się pianę do serników wtedy są puszyste :) pozdrawiam cieplutko :) Asia
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony sernik, jest taki delikatny - osobiście mogę zjeść naraz połowę blachy. :D Pozdrawiam. :)
UsuńUpiekłam na święta jest przepyszny...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował. :) U mnie też był na święta. :)
UsuńPozdrawiam. :*
Piekłam już z tego przepisu kilka razy, pychota :) nie piekę już żadnego innego sernika tylko ten :)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to czytać. :) Mi również wyjątkowo przypadł on do gustu. :)
UsuńMoj wlasnie sie piecze. Troche sie boje bo mi to nigdy nic nie wychodzi:-) No i ta masa taka rzadka.
OdpowiedzUsuńMi też często ciasta nie wychodziły, ale wreszcie po wielu próbach coś zaczęło. :) Mam nadzieję, że sernik wyszedł i smakuje. :) Pozdrawiam!
UsuńNie lubię serów seropodobnych, lubię wszystko naturalne, piekę sernik z prawdziwego sera i dodaję prawdziwe masło. Jest pyszny pachnący i mięciutki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa pewno jest rewelacyjny, pozdrawiam. :)
UsuńDziękuję za ten przepis, sernik jest rewelacyjny, smaczny, puszysty, szybko się go robi, a mimo, że jestem beztalenciem jeżeli chodzi o wypieki, to wychodzi super
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy. :)
UsuńZrobiłam go na zeszłoroczne święta - Teściowa była w szoku! Zjadła chyba z pół blachy i nie mogła uwierzyć, że w nim nie ma ani troche sera :) fajnie tak zaskoczyć teściową hihihihi
OdpowiedzUsuńPrzyjemne z pożytecznym. :).Bardzo mnie to cieszy. :) Z serników - ten jest jednym z moich ulubionych. :) Pozdrawiam!
UsuńA czy zamiast herbatnikow mozna uzyc biszkopt ?
OdpowiedzUsuńOczywiście. :) Spód może być zarówno z biszkopta, jak i biszkoptów. :)
UsuńPozdrawiam!
Hej! Pytanko!
OdpowiedzUsuńDlaczego herbatniki wypływają na wierzch ciasta?🤔😜
Witam Natalia! Czy blacha była posmarowana masłem i obsypana bułką tartą? Pierwszy raz ktoś pisze, że herbatniki wypływają, a już sporo osób korzystało z przepisu i zachwalało. :)
UsuńPozdrawiam!
Być może Natalio zbyt ostro wylewałaś masę i naruszyłaś strukturę herbatników.Wystarczyło,aby jeden się podniósł i masa dostała się pod ciastka
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM - ZDZISŁAWA
A ja tobię ten "sernik" od wielu lat i jestem zachwycona.Jest lekki,puszysty.Daję mniej oleju i jest mniej kaloryczny.Mój mąż uwielbia ten serniczek .
OdpowiedzUsuń