WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-9
Składniki:
- 4 średniej wielkości buraki,
- nieduża marchewka i pietruszka,
- mały kawałek selera,
- 7 średnich ziemniaków,
- około 1,7 l bulionu (może być z kostki),
- pęczek koperku,
- 1-1,5 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- 5 łyżek śmietany.
Przygotowanie:
- Buraki, marchew, selera i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Ziemniaki kroję w kostkę.
- Warzywa gotuję w bulionie do miękkości (koniecznie na małym ogniu) - około 20 minut.
- Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz, gotuję kolejne 15 minut.
- Koperek siekam.
- Wyłączam gaz. Do zupy wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (dokładnie połączoną z odrobiną zupą), mieszam.
- Na koniec wsypuję zieleninę, ewentualnie doprawiam do smaku.
- Zupę należy odgrzewać na małym ogniu i nie dopuścić do zagotowania, aby zachowała swój kolor. :)
Nigdy nie zapomnę buraczanej babci - zawsze dodawała słodkiej śmietanki;)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńFajna zupka na moje oko ciekawe i warte spróbowania;)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, polecam. :)
UsuńProsta i smaczna. Nic dodać nic ująć
OdpowiedzUsuńJest pyszna uwielbiam wiosną
OdpowiedzUsuńJest przepyszna!!
OdpowiedzUsuńPolecam taka zupę u mnie była od zawsze taka w domu mniam
OdpowiedzUsuń