PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
(+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 25*25 CM.
Składniki na krem:
- 3/4 szklanki mleka,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- około 1/2 szklanki cukru,
- około 400-420 g mleka w proszku (około 3,5 szklanki),
- opakowanie masła (nie margaryny!) - wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało temp. pokojową (tj. 200 g)
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 czekolady mleczne (każda po 100 g) - można użyć gorzkiej lub pół na pół
- około 150 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 350 g herbatników kakaowych.
Przygotowanie:
- Mleko wlewam do rondelka, dodaję dwa rodzaje cukrów. Podgrzewam mieszając do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Studzę.
- Masło miksuję na puch. Cały czas miksując dodaję na przemian porcję mleka w proszku i mleka gotowanego. Miksuję do czasu otrzymania gładkiego kremu na niskich obrotach.
- Śmietanę zagotowuję, zestawiam z ognia, dokładnie mieszam z czekoladą (wcześniej połamaną w kostkę), aż uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła.
- Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki i polewa czekoladowa.
- Ciasto chłodzę w lodówce około 12 godzin.
Świetne. Zapisuję do zrobienia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę super smakuje. :)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńI pyszny. :)
UsuńMleczne desery są pyszne! Czekolada do nich świetnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. :)
UsuńPozdrawiam!
A ile g ma kostka masla w Pl? Bo u mnie 250g
OdpowiedzUsuńU nas standardowo 200 g i tyle też użyłam. :)
UsuńPozdrawiam!
ile szklanek mleka w proszku?
UsuńWychodzi około 3,5 szklanki.
UsuńTen krem wyszedł mi sztywny ma taki byc
UsuńTak
Usuńile szklanek mleka w proszku?
OdpowiedzUsuńWychodzi około 3,5 szklanki.
UsuńA jakie mleko w proszku rozpuszczalne czy nie?
OdpowiedzUsuńRozpuszczalne. Dodałam mleko Łaciate pełne 26,5% tłuszczu.
UsuńA jaka śmietana? kremówka?
OdpowiedzUsuńJest napisane, że 30%. :)
UsuńMam pytanie czy mleko gotowane ma być ciepłe
OdpowiedzUsuńNajpierw zagotowujemy z cukrami, potem studzimy i dopiero miksujemy. Pozdrawiam. :)
UsuńGenialny przepis na pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńCzy do masy dodaję sypkie mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńTak, na przemian z gotowanym mlekiem. :)
Usuń