WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki,
- szklanka ciepłego mleka(+ dodatkowo łyżka zimnego),
- 20 g drożdży,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- czarnuszka Cykoria.
Przygotowanie:
- Przygotowuję rozczyn ze szklanki ciepłego mleka, drożdży i cukru - dokładnie rozpuszczam, odkładam w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką).
- Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, rozczyn, 1 całe jajko i białko z drugiego, zagniatam ciasto. Na koniec dodaję olej, wyrabiam do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odkładam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
- Kiedy ciasto wyrośnie dzielę je na 8 części i formuję bułki, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Ponownie przykrywam ściereczką i odkładam na 20 minut.
- Pozostałe żółtko dokładnie łączę z łyżką mleka, smaruję bułki, następnie obsypuję je czarnuszką.
- Bułki piekę w 200 stopniach (grzałka góra-dół) przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)