WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
Składniki:
- 500 g grzybów,
- 2 łyżki masła,
- mała cebula,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 150-200 ml śmietany 30%,
- odrobina soku z cytryny,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz (najlepiej świeżo mielony).
Przygotowanie:
- Grzyby oczyszczam, myję i osuszam, kroję na mniejsze kawałki.
- Na maśle szklę drobno posiekaną cebulę, dodaję grzyby, smażę razem kolejne 5 minut (często mieszam).
- Grzyby zalewam bulionem, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
- Powoli wlewam śmietanę cały czas mieszając zupę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję jeszcze przez 3 minuty.
- Na koniec doprawiam odrobiną soku z cytryny i wrzucam posiekaną natkę.
- Zupę podaję z makaronem.
Jak patrzę na tą zupę, to aż mam wspomnienia ze swojego wesela <3
OdpowiedzUsuń