WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-7
Składniki:
- Podwójna pierś kurczaka,
- 60 dag pieczarek,
- 2 małe cebule,
- czerwona papryka,
- 400 g makaronu penne,
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawa gyros/kebab,
- 30 dag sera żółtego,
- 200 g ketchupu pikantnego,
- szklanka majonezu,
- 400 g jogurtu greckiego
- majeranek,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
- Mięso kroję, mieszam na patelni z 2 łyżkami oleju, posiekanym ząbkiem czosnku i całą przyprawą. Zostawiam na minimum godzinę w lodówce. Następnie podsmażam.
- Mięso zdejmuję z patelni, na pozostałym tłuszczu smażę pokrojone w półplasterki pieczarki i posiekaną cebulę (odrobinę solę). Jak wyparuje woda z pieczarek, dodaję posiekaną paprykę, smażę około 5 minut.
- Makaron gotuję w osolonej wodzie. Mieszam z nadmiarem oliwy pozostałym po smażeniu.
- Połowę jogurtu mieszam z 3/4 szklanki majonezu i ketchupem. Pozostały jogurt łączę z 1/4 majonezu, dodaję posiekany czosnek, majeranek i pieprz. Odstawiam do lodówki.
- Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
- W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układam warstwy: 1/3 makaronu, 1/3 farszu pieczarkowego, 1/2 kurczaka i 1/2 sosu ketchupowego. Posypuję 1/3 sera. Następnie: 1/3 makaronu, 1/3 pieczarek, pozostałe mięso, sos ketchupowy, 1/3 sera. Na koniec: makaron, farsz pieczarkowy, sos jogurtowy i ser.
- Zapiekam około 25 minut w 200 stopniach.
Pyszna zapiekanka.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Dzięki. :) Już zajrzałam. :)
UsuńUwielbiam zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńJa też, choć bardziej te ziemniaczane. :)
Usuń