WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
(+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 25*25 CM.
Składniki na krem budyniowy:
- 200 g masła (nie margaryny!) - w temperaturze pokojowej,
- budyń waniliowy Cykoria,
- 500 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
- 300 g herbatników,
- 2 puszki kajmaku (po 397 g),
- 50 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Budyń wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną rozrabiam w 100 ml, pozostałe 400 ml zagotowuję. Gdy mleko zacznie się gotować wlewam masę budyniową i cały czas mieszam do momentu aż masa mocno zgęstnieje. Studzę (przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch).
- Masło ucieram z odrobiną soli aż będzie puszyste. Nie przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy.
- Część czekolady kroję drobno nożem, pozostałą część ścieram za pomocą obieraczki do ziemniaków lub na tarce.
- Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, puszka kajmaku, 1/3 herbatników, masa budyniowa, pozostałe herbatniki i druga puszka kajmaku. Całość posypuję czekoladą i chłodzę w lodówce (minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły).
Apetyczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńOj bardzo!!! :)
Usuńrobię podobnie ale nie ucieram budyniu z masłem. wylewam po prostu ciepły budyń na herbatniki. taka wersja ma nieco mniej kalorii
OdpowiedzUsuńNo tak, na pewno mniej kalorii, bo jednak masło jest dość tłuste. :) Tylko czy ta masa z samego budyniu nie jest za rzadka?
UsuńPozdrawiam!
wystarczy dać mniej mleka przy gotowaniu budyniu i już masa jest bardziej zwarta
Usuńdo ciasto jest pdobne z przepisu 3BIT
OdpowiedzUsuńPrawda, ale trochę się różni. :)
Usuńmoja bratowa robiła podobne 3BIT i robiła krem z budyniu bez masła i były rzadkie ale dało się zjeść a na drugi raz zrobiła z masłem i wyszło dużo lepiej ;)
OdpowiedzUsuńMasło sprawia, że masa jest gęsta i się nie rozlewa. :) Oczywiście to prawdziwe, bo margaryna się nie nadaje. :)
UsuńJa daje 750mi mleka i dwa budynie i masa jest zwarta Tak jest szybciej i mniej kaloryczne A ciasto rewelacja Wszyscy się zawsze zapadają 😃
OdpowiedzUsuńW tej wersji szczególnie duży plus za mniejszą kaloryczność. :D
UsuńPozdrawiam!
Pycha ciasto!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. :)
UsuńDziś robię to ciasto zobaczymy czy będzie smaczne???!!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało. :)
UsuńJa pieke ciasto francuskie i przekladam tym samym kremem pychota
UsuńMuszę kiedyś tak zrobić. :)
Usuń