WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-14
ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM
Składniki:
- 3/4 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki tortowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Cykoria,
- 5 większych jajek.
Przygotowanie:
- Oddzielam żółtka od białek.
- Mąki przesiewam przez sito.
- Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodaję cukier, następnie stopniowo żółtka.
- Na koniec dodaję po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas mieszam mikserem - na najmniejszych obrotach).
- Z papieru do pieczenia wycinam kółko średnicy tortownicy i układam na dnie (boków nie wykładam papierem i niczym nie smaruję, ponieważ nie pozwoli to dobrze wyrosnąć biszkoptowi). Wlewam masę.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piekę przez 30-40 minut do suchego patyczka.
- Wyjmuję biszkopt i zrzucam na ziemię z wysokości około 50 cm, aby nie opadł. Następnie z powrotem wkładam do piekarnika i zostawiam do jego ostudzenia (przy uchylonych drzwiczkach).
- Przed otwarciem tortownicy oddzielam boki biszkoptu nożem.
*Biszkopt zainspirowany stroną DiGotuje.
** Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.
** Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.
swego czasu wiele czytałam o takim rzucanym biszkopcie. ale jakoś nadal boję się go zrobić :)
OdpowiedzUsuńJa też się bałam, ale jednak w kuchni strach trzeba odrzucić na bok. :)
UsuńSuper biszkopt
UsuńA to rzucanie to w jakim celu? hahahaha
UsuńTak, jak już pisałam kilka razy - przede wszystkim biszkopt będzie temu bardziej równy. Pozdrawiam. :)
Usuńsuper biszkopt
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńWiedziałam, że wyjdzie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wiarę we mnie! :*
UsuńJuż ktoś wystawiał ten przepis. Biszkopt wychodzi w 100%. Polecam.
OdpowiedzUsuńPewnie przepis jest w wielu miejscach, bo naprawdę godny polecenia. :) Pozdrawiam!
UsuńWitam :) Naprawdę trzeba biszkopt rzucić :o A jak juz calkiem opadnie..
OdpowiedzUsuńJeżeli wszystko jest dobrze zrobione, to nie opadnie. Poza tym biszkopt dzięki temu będzie bardziej równy. Pozdrawiam. :)
UsuńWYSZEDŁ SUPER BISZKOPT! dzięki! WESOŁEGO ALLELUJA!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. :)
UsuńPozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego!
A jak nie rzuce to sie nie uda? zawsze mam z tego rzucania ubaw ;)
OdpowiedzUsuńTak, jak już pisałam wyżej - jeżeli wszystko jest dobrze zrobione, to nie opadnie.
UsuńTeż zawsze miałam obawy, ale nie ma czego się bać! :) Dzięki temu rzucaniu biszkopt będzie bardziej równy. :) Pozdrawiam!
MARIA SUPER SPOSÓB POZDRAWIAM.
UsuńSuper przepis i na pewno z niego skorzystam pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam. :)
UsuńA czy on się nadaje na wersję z owocami? Jak dodam jabłka i upiekę i rzucę czy to ma sens? Próbował ktoś?
OdpowiedzUsuńPs : sam biszkopt już piekłam i wyszedł super, polecam.
Myślę, że można spróbować zrobić wersję z owocami, ale raczej bez rzucania. :)
UsuńCieszę się, że biszkopt smakował, pozdrawiam. :)
Też tak robię i jest ok
OdpowiedzUsuń