WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
Składniki:
- 2 długie bagietki,
- masło do posmarowania bagietek + 2 łyżki do podsmażenia pieczarek,
- 2 większe cebule,
- 80 dag pieczarek,
- mała papryka czerwona,
- 30-35 dag sera żółtego,
- około 125 g serka mascarpone,
- 2 garście posiekanego szczypiorku (najlepiej gruby),
- ketchup,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę dzielę na 4 części i smaruję masłem.
- Cebulę drobno siekam, pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w nieduże cienkie paski. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody.
- Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach.
- Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Na wierzchu układam serek mascarpone (nakładam łyżeczką po 2-3 niewielkie porcje).
- Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty.
- Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję szczypiorkiem.
Koniecznie! :D
OdpowiedzUsuńZrobię to na następną imprezę :)
OdpowiedzUsuńPyszne zapiekanki, smakują tak, jak wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie! Cieszę się, że smakowały. :)
UsuńZapiekanki z papryką i szczypiorkiem - Pyszne:)
OdpowiedzUsuńPyszne zapiekanki, idealne na wieczór i imprezę:)
OdpowiedzUsuńMascarpone i wszystko jasne:)
OdpowiedzUsuń