piątek, 22 sierpnia 2014

ZAPIEKANKA MAKARONOWA "GYROS"




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-7

Składniki:
  • Podwójna pierś kurczaka,
  • 60 dag pieczarek,
  • 2 małe cebule,
  • czerwona papryka,
  • 400 g makaronu penne,
  • 4 ząbki czosnku,
  • przyprawa gyros/kebab,
  • 30 dag sera żółtego,
  • 200 g ketchupu pikantnego,
  • szklanka majonezu,
  • 400 g jogurtu greckiego
  • majeranek,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:
  • Mięso kroję, mieszam na patelni z 2 łyżkami oleju, posiekanym ząbkiem czosnku i całą przyprawą. Zostawiam na minimum godzinę w lodówce. Następnie podsmażam.
  • Mięso zdejmuję z patelni, na pozostałym tłuszczu smażę pokrojone w półplasterki pieczarki i posiekaną cebulę (odrobinę solę). Jak wyparuje woda z pieczarek, dodaję posiekaną paprykę, smażę około 5 minut.
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie. Mieszam z nadmiarem oliwy pozostałym po smażeniu.
  • Połowę jogurtu mieszam z 3/4 szklanki majonezu i ketchupem. Pozostały jogurt łączę z 1/4 majonezu, dodaję posiekany czosnek, majeranek i pieprz. Odstawiam do lodówki.
  • Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układam warstwy: 1/3 makaronu, 1/3 farszu pieczarkowego, 1/2 kurczaka i 1/2 sosu ketchupowego. Posypuję 1/3 sera. Następnie: 1/3 makaronu, 1/3 pieczarek, pozostałe mięso, sos ketchupowy, 1/3 sera. Na koniec: makaron, farsz pieczarkowy, sos jogurtowy i ser.
  • Zapiekam około 25 minut w 200 stopniach.

4 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)