wtorek, 9 maja 2017

MILKY WAY - SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
(+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10-15
WYMIARY BLACHY: 25*25 CM.

Składniki na krem:
  • 3/4 szklanki mleka,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • około 1/2 szklanki cukru,
  • około 400-420 g mleka w proszku (około 3,5 szklanki),
  • opakowanie masła (nie margaryny!) - wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało temp. pokojową (tj. 200 g)
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 czekolady mleczne (każda po 100 g) - można użyć gorzkiej lub pół na pół
  • około 150 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
  • 350 g herbatników kakaowych.

Przygotowanie:
  • Mleko wlewam do rondelka, dodaję dwa rodzaje cukrów. Podgrzewam mieszając do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Studzę.
  • Masło miksuję na puch. Cały czas miksując dodaję na przemian porcję mleka w proszku i mleka gotowanego. Miksuję do czasu otrzymania gładkiego kremu na niskich obrotach.
  • Śmietanę zagotowuję, zestawiam z ognia, dokładnie mieszam z czekoladą (wcześniej połamaną w kostkę), aż uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła.
  • Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki i polewa czekoladowa.
  • Ciasto chłodzę w lodówce około 12 godzin.

24 komentarze:

  1. Świetne. Zapisuję do zrobienia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleczne desery są pyszne! Czekolada do nich świetnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile g ma kostka masla w Pl? Bo u mnie 250g

    OdpowiedzUsuń
  4. ile szklanek mleka w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakie mleko w proszku rozpuszczalne czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpuszczalne. Dodałam mleko Łaciate pełne 26,5% tłuszczu.

      Usuń
  6. A jaka śmietana? kremówka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie czy mleko gotowane ma być ciepłe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw zagotowujemy z cukrami, potem studzimy i dopiero miksujemy. Pozdrawiam. :)

      Usuń
  8. Genialny przepis na pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy do masy dodaję sypkie mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)