WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2
Składniki:
- około 250 g polędwiczki wieprzowej,
- średni por,
- 80-100 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżki masła,
- 1/2 łyżki oleju z papryką ostrą, pomidorami i bazylią (lub zwykłego),
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki musztardy (u mnie Kamis z chili ciętym),
- 1/4 szklanki wody,
- garść posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
- Jasną część pora przekrawam wzdłuż na połowę, następnie kroję w cienkie plasterki.
- Rozgrzewam patelnię, dodaję masło i oliwę.
- Mięso kroję w centymetrowe plasterki, spłaszczam dłonią, oprószam z obu stron solą i pieprzem. Smażę na większym ogniu po minucie z każdej strony, wyjmuję na talerz.
- Na tym samym tłuszczu smażę pory z dodatkiem soli i tymianku przez 2 minuty, często mieszam. Wlewam wodę, duszę pod przykryciem kolejne 2 minuty. Następnie wlewam soki z mięsa, mieszam, duszę jeszcze minutę.
- Wkładam polędwiczki, po chwili wlewam śmietanę i dodaję musztardę. Zagotowuję i delikatnie mieszam. Podgrzewam jeszcze około pół minuty, zdejmuję z ognia.
Super obiadek, idealny na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam! :)
Usuń