sobota, 22 kwietnia 2017

SCHAB GOTOWANY W SOSIE Z PIECZARKAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 5 plastrów schabu,
  • 50 dag pieczarek,
  • około 500-600 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego,
  • średnia cebula,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu.


























Przygotowanie:
  • Każdy plaster schabu kroję na pół, następnie wzdłuż, aby mięso było cieńsze.
  • Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oleju z dodatkiem tymianku, często mieszam. Zalewam wodą z sosem sojowym, doprawiam solą według własnego smaku.
  • Kiedy zacznie się gotować, wkładam mięso, ponownie zagotowuję. Zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 60 minut. W trakcie kilka razy mieszam mięso.
  • Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu (najlepiej użyć świeżo mielonego) do momentu, aż będą złote. Dodaję do sosu. Gotuję kolejne 15-20 minut.
  • Na koniec zagęszczam sos mąką rozmąconą w zimnej wodzie. Wlewając mieszam sos, aby nie powstały grudki, gotuję jeszcze przez chwilę.

3 komentarze:

  1. Tak, schab i pieczarki to połączenie znakomite. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Aż żałuję, że zrobiłam dzisiaj obiad na słodko ;3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam więc na następny obiad. :D Pozdrawiam. :)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)