WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5
Składniki:
- 5 plastrów schabu,
- 50 dag pieczarek,
- około 500-600 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego,
- średnia cebula,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu.
Przygotowanie:
- Każdy plaster schabu kroję na pół, następnie wzdłuż, aby mięso było cieńsze.
- Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oleju z dodatkiem tymianku, często mieszam. Zalewam wodą z sosem sojowym, doprawiam solą według własnego smaku.
- Kiedy zacznie się gotować, wkładam mięso, ponownie zagotowuję. Zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 60 minut. W trakcie kilka razy mieszam mięso.
- Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu (najlepiej użyć świeżo mielonego) do momentu, aż będą złote. Dodaję do sosu. Gotuję kolejne 15-20 minut.
- Na koniec zagęszczam sos mąką rozmąconą w zimnej wodzie. Wlewając mieszam sos, aby nie powstały grudki, gotuję jeszcze przez chwilę.
Tak, schab i pieczarki to połączenie znakomite. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2017 :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Aż żałuję, że zrobiłam dzisiaj obiad na słodko ;3
OdpowiedzUsuńPolecam więc na następny obiad. :D Pozdrawiam. :)
Usuń