poniedziałek, 6 marca 2017

ZUPA BURACZKOWA - JAK U BABCI :)


























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-9

Składniki:
  • 4 średniej wielkości buraki,
  • nieduża marchewka i pietruszka,
  • mały kawałek selera,
  • 7 średnich ziemniaków,
  • około 1,7 l bulionu (może być z kostki),
  • pęczek koperku,
  • 1-1,5 łyżki soku z cytryny,
  • sól, 
  • pieprz,
  • 5 łyżek śmietany.
























Przygotowanie:
  • Buraki, marchew, selera i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Ziemniaki kroję w kostkę.
  • Warzywa gotuję w bulionie do miękkości (koniecznie na małym ogniu) - około 20 minut.
  • Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz, gotuję kolejne 15 minut.
  • Koperek siekam.
  • Wyłączam gaz. Do zupy wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (dokładnie połączoną z odrobiną zupą), mieszam.
  • Na koniec wsypuję zieleninę, ewentualnie doprawiam do smaku.
  • Zupę należy odgrzewać na małym ogniu i nie dopuścić do zagotowania, aby zachowała swój kolor. :)

3 komentarze:

  1. Nigdy nie zapomnę buraczanej babci - zawsze dodawała słodkiej śmietanki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)