środa, 3 maja 2017

POLĘDWICZKI W SOSIE POROWYM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2

Składniki:
  • około 250 g polędwiczki wieprzowej,
  • średni por,
  • 80-100 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżki oleju z papryką ostrą, pomidorami i bazylią (lub zwykłego),
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz,
  • 1/2 łyżeczki musztardy (u mnie Kamis z chili ciętym),
  • 1/4 szklanki wody,
  • garść posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
  • Jasną część pora przekrawam wzdłuż na połowę, następnie kroję w cienkie plasterki.
  • Rozgrzewam patelnię, dodaję masło i oliwę.
  • Mięso kroję w centymetrowe plasterki, spłaszczam dłonią, oprószam z obu stron solą i pieprzem. Smażę na większym ogniu po minucie z każdej strony, wyjmuję na talerz.
  • Na tym samym tłuszczu smażę pory z dodatkiem soli i tymianku przez 2 minuty, często mieszam. Wlewam wodę, duszę pod przykryciem kolejne 2 minuty. Następnie wlewam soki z mięsa, mieszam, duszę jeszcze minutę.
  • Wkładam polędwiczki, po chwili wlewam śmietanę i dodaję musztardę. Zagotowuję i delikatnie mieszam. Podgrzewam jeszcze około pół minuty, zdejmuję z ognia.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)