WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
(wychodzi 8 pasztecików)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
- średni por - jasnozielona i biała część,
- 3 jajka + żółtko,
- mała garść ziaren słonecznika,
- mała garść posiekanej natki pietruszki,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki śmietany,
- łyżka jogurtu naturalnego (zamiast jogurtu można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany).
Przygotowanie:
- Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Pora kroję w cienkie półplasterki, podsmażam na maśle.
- Podsmażonego pora łączę z jajkami, śmietaną i jogurtem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Farsz rozkładam na połowie ciasta, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko).
- Ciasto dzielę na kawałki, na każdym robię delikatne paski nożem. Smaruję rozmąconym żółtkiem jajka, posypuję ziarnami słonecznika i natką pietruszki.
- Tak przygotowane paszteciki układam na papierze do pieczenia, piekę około 20-25 minut w 180 stopniach (aż ciasto się zarumieni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)