wtorek, 18 lipca 2017

EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4 
(wychodzi 8 pasztecików)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
  • średni por - jasnozielona i biała część,
  • 3 jajka + żółtko,
  • mała garść ziaren słonecznika,
  • mała garść posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki śmietany,
  • łyżka jogurtu naturalnego (zamiast jogurtu można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany).
Przygotowanie:
  • Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Pora kroję w cienkie półplasterki, podsmażam na maśle.
  • Podsmażonego pora łączę z jajkami, śmietaną i jogurtem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Farsz rozkładam na połowie ciasta, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko).
  • Ciasto dzielę na kawałki, na każdym robię delikatne paski nożem. Smaruję rozmąconym żółtkiem jajka, posypuję ziarnami słonecznika i natką pietruszki.
  • Tak przygotowane paszteciki układam na papierze do pieczenia, piekę około 20-25 minut w 180 stopniach (aż ciasto się zarumieni).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)