poniedziałek, 21 sierpnia 2017

MAKARON SPAGHETTI ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I SZCZYPIORKIEM



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-5

Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 2 większe pomidory,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 większe pieczarki,
  • 1/2 mniejszej cebuli,
  • 2 duże garście posiekanego szczypiorku,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka cukru,
  • zioła prowansalskie.


























Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente, odcedzam.
  • Na maśle podsmażam posiekaną cebulę z jedną garścią szczypiorku.
  • Kiedy cebula się zeszkli dodaję pokrojone w kostkę pieczarki, smażę do momentu wyparowania wody.
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do podsmażonych warzyw. Duszę na większym ogniu około 7-10 minut.
  • Na koniec wlewam przecier pomidorowy oraz dodaję przyprawy i resztę szczypiorku, mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

3 komentarze:

  1. Jasna cholera! Czemu jak jestem na diecie to całkiem przypadkiem trafiam na takie pyszności... <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)