wtorek, 31 października 2017

SOS PIECZENIOWY



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 1 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • sok pozostały z pieczenia mięsa - u mnie 80 ml,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/3 kostki bulionowej,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina wody.




























Przygotowanie:
  • Sok pozostały z mięsa przelewam do garnka, wlewam wodę i zagotowuję. Dodaję kostkę bulionową, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję na najmniejszym ogniu przez 10 minut (pod przykryciem).
  • Sos zagęszczam mąką dobrze rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Wlewam szybko i energicznie mieszam do czasu zgęstnienia sosu. 
  • Powstały sos doprawiam do smaku solą i pieprzem, przelewam przez sito.

1 komentarz:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)