WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 1 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
Składniki:
- sok pozostały z pieczenia mięsa - u mnie 80 ml,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/3 kostki bulionowej,
- liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina wody.
Przygotowanie:
- Sok pozostały z mięsa przelewam do garnka, wlewam wodę i zagotowuję. Dodaję kostkę bulionową, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję na najmniejszym ogniu przez 10 minut (pod przykryciem).
- Sos zagęszczam mąką dobrze rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Wlewam szybko i energicznie mieszam do czasu zgęstnienia sosu.
- Powstały sos doprawiam do smaku solą i pieprzem, przelewam przez sito.
Domowy sos pieczeniowy smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuń