WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-8
Składniki podstawowe:
- 70-80 dag karkówki,
- 60 dag pieczarek,
- 3 duże cebule,
- mąka,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- sól i pieprz,
- 3/4 posiekanego pęczka szczypiorku.
Składniki marynaty:
- 2 łyżki oleju z bazylią, czosnkiem i pomidorem,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 papryczki chili peperoncini,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka czosnku staropolskiego.
Składniki sosu:
- 500 g przecieru pomidorowego,
- 1-2 łyżki cukru,
- sól,
- pieprz,
- łyżka sosu sojowego,
- 120 ml wody.
Przygotowanie:
- Składniki marynaty łączę. Mięso kroję w niezbyt grube plastry, dokładnie nacieram marynatą, odkładam na noc do lodówki.
- Cebulę kroję w piórka, pieczarki w plasterki.
- Mięso obtaczam w mące, podsmażam na łyżce oleju, układam na dnie brytfanki do pieczenia.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wlewam drugą łyżkę oleju i szklę cebulę, wykładam na mięso.
- Następnie wrzucam pieczarki wraz z masłem, doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu lekkiego przyrumienienia się, układam na cebuli.
- Na patelnię wlewam przecier pomidorowy, do którego dodaję wodę, sos sojowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotuję na małym ogniu, następnie zalewam mięso.
- Tak przygotowaną karkówkę posypuję na wierzchu szczypiorkiem i piekę 90 minut w 200 stopniach (pod przykryciem, może to być folia aluminiowa).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)