WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 27 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8
Składniki na placki:
- 2 kg ziemniaków,
- jajko,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- mąka,
- 1/2 łyżki soli,
- większa szczypta pieprzu,
- 2 płaskie łyżki majeranku.
- 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej,
- 50 dag. pieczarek,
- duża marchewka,
- 3 średnie cebule,
- duża papryka czerwona,
- ząbek czosnku,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
- mąka,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- łyżeczka tymianku,
- sól,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- koperek suszony lub świeży,
- pietruszka suszona lub świeża,
- pół pęczka cienkiego szczypiorku,
- śmietana,
- 10 dag. tartego sera żółtego.
Przygotowanie:
- Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram, ścieram na tarce. Dodaję jajko, mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości.
- Mięso oraz cebulę kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam osobno do momentu, aż wyparuje nadmiar wody. Warzywa i mięso przekładam do garnka. Całość zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę około 35 minut. Marchewkę oraz paprykę kroję w kostkę, dodaję do garnka wraz z przyprawami (majeranek, tymianek, papryka, sól, pieprz) i koncentratem. Duszę kolejną godzinę. W razie potrzeby doprawiam. Sos powinien być wyrazisty w smaku.
- Placki polewam sosem, oprószam startym serem. Dekoruję kleksami ze śmietany. Na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)