WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
Składniki:
- 40 dag mielonego,
- 20 dag pieczarek,
- duża cebula,
- słoik koncentratu pomidorowego,
- 7 średnich ziemniaków,
- 2 łyżeczki majeranku,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka papryki ostrej,
- 200 g śmietany 12%,
- 3 łyżki majonezu,
- 20 dag tartego sera żółtego.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut. Studzę, następnie kroję w niezbyt cienkie plasterki.
- Cebulę kroję w grubszą kostkę, pieczarki w plasterki. Mięso podsmażam wraz z warzywami. Doprawiam solą, papryką i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaję koncentrat, mieszam i jeszcze chwilę pozostawiam na małym ogniu.
- Śmietanę łączę z majonezem, doprawiam bazylią i majerankiem.
- W naczyniu żaroodpornym układam warstwę ziemniaków, warstwę mięsa, jeszcze raz warstwę ziemniaków i mięsa. Całość zalewam śmietaną i posypuję żółtym serem.
- Zapiekam około 20 minut w 175 stopniach.
O takiej z mięsem mielonym to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest naprawdę przepyszna. :) U mnie wszyscy ją lubią. :)
Usuńpychotka , u mnie na stole jest ona 3 razy w miesiącu co najmniej :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. :) Ja też bardzo ją lubię. ;)
Usuń