czwartek, 24 lipca 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM
















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:
  • 40 dag mielonego, 
  • 20 dag pieczarek, 
  • duża cebula, 
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • 7 średnich ziemniaków, 
  • 2 łyżeczki majeranku, 
  • łyżeczka bazylii, 
  • łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka papryki ostrej, 
  • 200 g śmietany 12%, 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 20 dag tartego sera żółtego.
Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut. Studzę, następnie kroję w niezbyt cienkie plasterki.
  • Cebulę kroję w grubszą kostkę, pieczarki w plasterki. Mięso podsmażam wraz z warzywami. Doprawiam solą, papryką i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaję koncentrat, mieszam i jeszcze chwilę pozostawiam na małym ogniu.
  • Śmietanę łączę z majonezem, doprawiam bazylią i majerankiem. 
  • W naczyniu żaroodpornym układam warstwę ziemniaków, warstwę mięsa, jeszcze raz warstwę ziemniaków i mięsa. Całość zalewam śmietaną i posypuję żółtym serem. 
  • Zapiekam około 20 minut w 175 stopniach.

4 komentarze:

  1. O takiej z mięsem mielonym to jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest naprawdę przepyszna. :) U mnie wszyscy ją lubią. :)

      Usuń
  2. pychotka , u mnie na stole jest ona 3 razy w miesiącu co najmniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. :) Ja też bardzo ją lubię. ;)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)