WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-7
Składniki:
- Około 90 dag wołowiny,
- 6 mniejszych cebul,
- 4 średnie pieczarki,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 2 małe ogórki kiszone,
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie),
- 375 ml wody,
- papryka ostra,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- majeranek,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3/4 szklanki mleka,
- 4 łyżki mąki.
Przygotowanie:
- Wołowinę kroję w grubszą kostkę, obsmażam na oliwie, solę i pieprzę, mieszam. Przekładam do garnka.
- Cebulę siekam, szklę na tłuszczu pozostałym po wołowinie, dokładam do niej.
- Do garnka wkładam również posiekany czosnek i pokrojone w kawałki pieczarki i ogórka pokrojonego w kostkę.
- Dodaję przyprawy: paprykę, tymianek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie.
- Całość zalewam wodą, dodaję sos sojowy.
- Gotuję na małym ogniu do miękkości (około 90 minut).
- Doprawiam do smaku.
- Mleko miksuję z mąką do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaję odrobinę sosu, dokładnie mieszam, wlewam do mięsa.
- Gotuję jeszcze przez chwilę (często mieszając) do momentu zgęstnienia sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)