WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- około 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- 1 i 1/2 łyżeczki oleju.
Składniki na farsz:
- 80 dag pieczarek,
- 6 małych cebul,
- 15 dag sera żółtego,
- ostra papryka,
- pieprz,
- sól,
- masło.
Przygotowanie:
- Mąkę wsypuję do miski, robię wgłębienie, w które wsypuję sól i wlewam olej. Stopniowo dodaję wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka. Dobrze wyrabiam ciasto, aby było gładkie oraz elastyczne (osobiście ugniatałam je 10 minut).
- Dosyć cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka.
- Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na odrobinie masła. Całość osączam oraz dobrze doprawiam, farsz powinien być ostry.
- Ser ścieram na tarce o małych oczkach dodaję do pieczarek, mieszam.
- Na środku kółeczek z ciasta nakładam farsz, dokładnie zlepiam na pierogi.
- Gotuję w osolonej wodzie około 4 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)