środa, 13 sierpnia 2014

PIEROGI Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM




















WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki, 
  • około 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki oleju.
Składniki na farsz:
  • 80 dag pieczarek, 
  • 6 małych cebul, 
  • 15 dag sera żółtego, 
  • ostra papryka, 
  • pieprz, 
  • sól, 
  • masło.
Przygotowanie:
  • Mąkę wsypuję do miski, robię wgłębienie, w które wsypuję sól i wlewam olej. Stopniowo dodaję wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka. Dobrze wyrabiam ciasto, aby było gładkie oraz elastyczne (osobiście ugniatałam je 10 minut). 
  • Dosyć cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka. 
  • Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na odrobinie masła. Całość osączam oraz dobrze doprawiam, farsz powinien być ostry. 
  • Ser ścieram na tarce o małych oczkach dodaję do pieczarek, mieszam. 
  • Na środku kółeczek z ciasta nakładam farsz, dokładnie zlepiam na pierogi.
  • Gotuję w osolonej wodzie około 4 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)