niedziela, 12 października 2014

KROKIETY Z MIĘSEM, PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ



















WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów)

Składniki na naleśniki:
  • 900 g mąki,
  • 4 jajka,
  • około 1,5 l mleka,
  • sól,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 4 łyżki oleju,
  • około 1,5 szklanki wody.
Składniki na farsz:
  • 1,5 kg mięsa z rosołu,
  • 80 dag pieczarek,
  • pięć większych marchewek (ugotowanych),
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • ostra papryka,
  • sól,
  • szczypta tymianku,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki masła.
Dodatkowo:
  • jajka i bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:
  • Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę naleśniki.
  • Pieczarki kroję w kostkę, cebulę siekam, solę i pieprzę. Podsmażam na maśle.
  • Mięso obieram, pietruszkę siekam.
  • Marchewkę, pieczarki, pietruszkę i mięso miksuję na jednolitą masę. Doprawiam ostrą papryką, solą i odrobiną tymianku. Dokładnie mieszam.
  • Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)