WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów)
Składniki na naleśniki:
- 900 g mąki,
- 4 jajka,
- około 1,5 l mleka,
- sól,
- 2 łyżki majeranku,
- 4 łyżki oleju,
- około 1,5 szklanki wody.
Składniki na farsz:
- 1,5 kg mięsa z rosołu,
- 80 dag pieczarek,
- pięć większych marchewek (ugotowanych),
- 2 pęczki natki pietruszki,
- ostra papryka,
- sól,
- szczypta tymianku,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki masła.
Dodatkowo:
- jajka i bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę naleśniki.
- Pieczarki kroję w kostkę, cebulę siekam, solę i pieprzę. Podsmażam na maśle.
- Mięso obieram, pietruszkę siekam.
- Marchewkę, pieczarki, pietruszkę i mięso miksuję na jednolitą masę. Doprawiam ostrą papryką, solą i odrobiną tymianku. Dokładnie mieszam.
- Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)