sobota, 8 listopada 2014

SŁODKIE RÓŻYCZKI


















WYKONANIE: ŁATWE 
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10 (wyszło około 50 różyczek)

Składniki:
  • Około 2,7 szklanki mąki,
  • 25 dag masła,
  • 4 żółtka,
  • jajko,
  • szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • marmolada o ulubionym smaku.
Dodatkowo:
  • Białko.

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewam, dodaję masło, siekam, aby powstała kruszonka. Dodaję sól i cukier, mieszam.
  • Następnie dodaję żółtka oraz całe jajko, ugniatam elastyczne ciasto i odkładam na 15 minut do lodówki (w folii).
  • Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm.
  • Wykrawam kółka o średnicy około 5 cm (lub większe - w zależności od tego, jak duże różyczki chcecie uzyskać). 
  • Układam obok siebie po 5 sztuk (tak, aby kółka minimalnie na siebie nachodziły). Łączenia lekko dociskam palcami, smaruję białkiem, następnie po całej długości rozkładam odrobinę marmolady (zostawiając suche brzegi).
  • Zwijam ciasto zaczynając od dołu w ruloniki, przekrawam na pół.
  • Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładam płatki formując różyczki.
  • Piekę około 15 minut w 190 stopniach.

8 komentarzy:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)