WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 10 (wyszło około 50 różyczek)
Składniki:
- Około 2,7 szklanki mąki,
- 25 dag masła,
- 4 żółtka,
- jajko,
- szklanka cukru,
- szczypta soli,
- marmolada o ulubionym smaku.
Dodatkowo:
- Białko.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewam, dodaję masło, siekam, aby powstała kruszonka. Dodaję sól i cukier, mieszam.
- Następnie dodaję żółtka oraz całe jajko, ugniatam elastyczne ciasto i odkładam na 15 minut do lodówki (w folii).
- Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm.
- Wykrawam kółka o średnicy około 5 cm (lub większe - w zależności od tego, jak duże różyczki chcecie uzyskać).
- Układam obok siebie po 5 sztuk (tak, aby kółka minimalnie na siebie nachodziły). Łączenia lekko dociskam palcami, smaruję białkiem, następnie po całej długości rozkładam odrobinę marmolady (zostawiając suche brzegi).
- Zwijam ciasto zaczynając od dołu w ruloniki, przekrawam na pół.
- Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładam płatki formując różyczki.
- Piekę około 15 minut w 190 stopniach.
smaczny i efektowny deser...fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńSuper pomysł na ciasteczka, muszą być pyszne takie chrupkie :-)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie. :)
UsuńSmaczne i urocze.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiękne ciasteczka, bardzo fotogeniczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuń