WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
Składniki:
- Około 1,5 kg ziemniaków,
- 20 dag żółtego sera,
- 2 średnie pomidory,
- 20 dag pieczarek,
- pęczek szczypiorku,
- około 10 plastrów szynki wiejskiej (lub innej),
- duża śmietana 18% (330 ml),
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- gałka muszkatołowa,
- rozmaryn.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry.
- Pieczarki i szynkę siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
- Pomidory sparzam, obieram ze skórki, siekam i osączam nieco na sitku.
- Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam.
- Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach.
Madziu pysznie zrobiłaś tą zapiekankę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, była naprawdę dobra. Polecam. :)
UsuńUwielbiamy z Mężem wszelkie zapiekanki, a jak są w niej pieczarki to w ogóle znikają w ekspresowym tempie.
OdpowiedzUsuńU mnie też cała rodzinka je lubi, szczególnie ziemniaczane. Pozdrawiam. :)
UsuńJakiej wielkości jest tutaj naczynie?:)
OdpowiedzUsuńNaczynie ma pojemność 1,5 l. Pozdrawiam. :)
UsuńW jakiej ilości te przyprawy
OdpowiedzUsuńNie umiem tego określić. Robię "na oko".
UsuńOk dzięki dzisiaj będę ją robić mam nadzieję że wyjdzie:):):)
UsuńTrzymam kciuki, żeby wyszła.:)
Usuń