niedziela, 1 marca 2015

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ




















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5

Składniki:
  • Około 1,5 kg ziemniaków,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 2 średnie pomidory,
  • 20 dag pieczarek,
  • pęczek szczypiorku,
  • około 10 plastrów szynki wiejskiej (lub innej),
  • duża śmietana 18% (330 ml),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • gałka muszkatołowa,
  • rozmaryn.


















Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry.
  • Pieczarki i szynkę siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
  • Pomidory sparzam, obieram ze skórki, siekam i osączam nieco na sitku.
  • Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam.
  • Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach.

10 komentarzy:

  1. Madziu pysznie zrobiłaś tą zapiekankę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko, była naprawdę dobra. Polecam. :)

      Usuń
  2. Uwielbiamy z Mężem wszelkie zapiekanki, a jak są w niej pieczarki to w ogóle znikają w ekspresowym tempie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też cała rodzinka je lubi, szczególnie ziemniaczane. Pozdrawiam. :)

      Usuń
  3. Jakiej wielkości jest tutaj naczynie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naczynie ma pojemność 1,5 l. Pozdrawiam. :)

      Usuń
  4. W jakiej ilości te przyprawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie umiem tego określić. Robię "na oko".

      Usuń
    2. Ok dzięki dzisiaj będę ją robić mam nadzieję że wyjdzie:):):)

      Usuń
    3. Trzymam kciuki, żeby wyszła.:)

      Usuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)